Premsa

Programació febrer 2022 - 10 anys al Raval!

12/01/2022

El 21 de febrer de 2022 farà 10 anys de la inauguració de la seu de la Filmoteca de Catalunya al Raval. Una programació especial la darrera setmana del mes celebrarà l'efemèride. Altres cicles destacats de febrer redescobreixen dues figures importants força oblidades: el mestre japonès Mikio Naruse i el francès Guy Gilles, contemporani de la Nouvelle Vague que no va rebre el mateix reconeixement que els cineastes d'aquest moviment.

10 anys de la Filmoteca al Raval
Programació especial de la setmana del 21 al 27 de febrer

Arxivistes, tècnics i cineastes de diferents parts del món expliquen què és la preservació fílmica i per què és necessària a Film, the Living Record of our Memory, el documental d’Inés Toharia Terán que ella mateixa presentarà en la seva estrena a la Filmoteca dimarts 22 a la Sala Laya per obrir les sessions commemoratives.

Film, the Living Record of Our Memory
Film, the Living Record of Our Memory

El cicle transversal Filmoteques amigues ens portarà un cop al mes al llarg de tot l’any 2022 alguns dels tresors que preserven les cinemateques d’arreu del món. L’obrirà la Cinémathèque Suisse amb la visita del seu director, Frédérique Maire, que presentarà el documental de ficció Grauzone (Zona grisa. Fredi M. Murer, 1979).

La tasca del Centre de Conservació i Restauració (2CR) de la Filmoteca també es posa en primer pla, amb sessions dedicades al patrimoni audiovisual que preserva, com l’obra de Pere Portabella, que aquest febrer fa 95 anys i té la seva filmografia completa conservada al 2CR, o altres documents que acompanyaran la taula rodona Fronteres de la Filmoteca, amb Judith Colell, (Acadèmia del Cinema Català), Eugènia Serra (Biblioteca de Catalunya), Jordi Balló (UPF), Pepe Serra (MNAC) i Esteve Riambau (Filmoteca de Catalunya. També es podrà veure Jet Lag: Vértigo en Manhattan, versió original nord-americana d’aquesta incursió de Gonzalo Herralde entre els gratacels de Nova York, amb materials del Motion Picture Academy Archive recuperats pel 2CR.

Jet Lag: Vértigo en Manhattan
Jet Lag: Vértigo en Manhattan

Moments inoblidables és un altre cicle especial que ens acompanyarà mensualment al llarg de tot 2022. Al febrer, les fites de la trajectòria de la Filmoteca de la darrera dècada recordades seran: Reborn, de Bigas Luna, versió original nord-americana recuperada pel 2CR i inclosa a la primera retrospectiva dedicada a un cineasta català que es va presentar al Raval; The Last Picture Show, homenatge al seu director recentment desaparegut, Peter Bogdanovich, i record de la sessió que va tancar fa deu anys la seu de l’avinguda de Sarrià per donar el relleu a la del Raval, i una de les restauracions més reeixides que ha realitzat el 2CR, també en la seva premiada edició en DVD: Vida en sombras, de Llorenç Llobet Gràcia.

Dies curts se suma a la celebració dels deu anys al barri del Raval amb una sessió especial pensada i dinamitzada pel grup de joves que van participar en el taller “Vivim el barri”, organitzat durant el mes de setembre del 2021 a la Filmoteca.

La FilmoXica també tindrà el seu espai en la celebració dels 10 anys amb la sessió Preservar i projectar: la màgia de les filmoteques, que descobrirà dos oficis clau de les filmoteques: la feina de preservació i la de projecció.

La Inesperada, el festival de cinema de no ficció, celebrarà la seva segona edició a la Filmoteca del 24 al 27 de febrer, i una de les seves sessions també s’emmarcarà en la celebració dels 10 anys, amb l’estrena del documental D’ombres (Joan Tisminetzky, 2021), centrat en el director de fotografia Tomàs Pladevall, mestre de la llum que lluita per preservar el seu llegat i que acaba de ser nomenat premi Gaudí d’Honor d’enguany.

D'ombres
D'ombres

La pel·lícula del públic tancarà aquesta setmana de celebració del desè aniversari de la Filmoteca al Raval. Hem fet una enquesta per saber quina pel·lícula volien veure o tornar a veure els nostres espectadors, i entre els centenars de respostes hi ha hagut dos títols destacats: En construcción (José Luis Guerín, 2001), retrat de la transformació del barri que es podrà veure diumenge 27 de febrer, i Cinema Paradiso (Giuseppe Tornatore, 1988), que formarà part del cicle “El cinema dins el cinema”, cloenda de l’efemèride a finals de 2022.

 

Altres cicles destacats:

Mikio Naruse
Gran mestre desconegut del cinema japonès, en el seu univers són freqüents la crueltat i la manca d’amor, històries plenes de poesia i pessimisme que, majoritàriament, mostren l’experiència de dones expulsades de l’estructura familiar tradicional i rebutjades per la societat. Una completa retrospectiva recupera aquesta figura cabdal del cinema nipó, amb la col·laboració de la Japan Foundation.

Bangiku
Bangiku  

Guy Gilles
Considerat un poeta de la imatge, Guy Gilles hauria pogut ser un referent de la Nouvelle Vague però no va tenir el reconeixement que es mereixia. El seu redescobriment recent, potenciat per la Cinémathèque Française, reivindica l’obra contra corrent d’un romàntic existencialista.

Au pan coupé
Au pan coupé

 

I també...

L’escriptor britànic Jonathan Coe presenta la seva darrera novel·la, El señor Wilder y yo (Anagrama), on s’inspira en el rodatge de Fedora per homenatjar a qui considera la seva “primera influència literària”, Billy Wilder. L’acompanyarà un altre rendit admirador de Wilder, Fernando Trueba.

El desig femení al cinema espanyol durant el franquisme, petit cicle inspirat pel llibre col·lectiu de publicació recent coordinat per Núria Bou i Xavier Pérez, El deseo femenino en el cine español (1939-1975) (Cátedra, 2021).

Oriol Broggi i LaPerla29 han fet una interessant hibridació de teatre i cinema amb l’espectacle Hamlet Aribau. En parlarà en la presentació d’una de les versions de Hamlet més aclamades, la soviètica de Kozintsev de 1964.

Sessió de curts de Perejaume, dimarts 15 de febrer, com a complement de l’exposició Donar cabuda.

Darreres sessions, fins al 19 de febrer, de la retrospectiva dedicada a Amos Gitai.

 

Logo 10 anys al Raval