Projectem els tres films nominats al Premi Lux 2018

Styx (Wolfgang Fischer, 2018)

13/11/2018

Com cada any des del 2012, la Filmoteca programa, durant el mes de novembre, els Lux Film Days, tres sessions en què projectem els tres films finalistes al Premi Lux de cinema que atorga, anualment, el Parlament Europeu.

Puntuals a la seva cita, els Lux Film Days arriben a la Filmoteca entre dijous 15 i dijous 29 de novembre

Com cada any des del 2012, la Filmoteca programa, durant el mes de novembre, els Lux Film Days, tres sessions en què projectem els tres films finalistes al Premi Lux de cinema que atorga, anualment, el Parlament Europeu.

El Premi Lux de cinema es concedeix a pel·lícules que, a través de les seves històries, contribueixen al debat públic europeu, tractant assumptes com la solidaritat, la crisi econòmica, la immigració, la justícia, les llibertats públiques o els drets fonamentals. En la sessió plenària del novembre, a Estrasburg, el president de l'Eurocambra anuncia el nom de la guanyadora i atorga el premi LUX en una sessió solemne. 

Kona fer í stríð / Woman at War (Benedikt Erlingsson, 2018)Les tres pel·lícules finalistes al Premi Lux del 2018 les escull un jurat integrat per -distribuïdors, productors, programadors, crítics i responsables de festival- d'arreu d'Europa. La seva selecció es fa pública al juliol, durant el festival internacional de cinema de Karlovy Vary, i posteriorment els films se subtitulen en les vint-i-quatre llengües oficials de la Unió Europea.

Un cop completat aquest procés, comencen els LUX Film Days, durant els quals els tres títols nominats al Premi s'exhibeixen a més de cinquanta ciutats i festivals de vint-i-vuit països europeus. Aquesta gira simultània permet a la ciutadania europea descobrir valors comuns que identifiquen la seva cinematografia, i posar en valor la producció audiovisual europea. Finalment, els membres del Parlament Europeu trien la pel·lícula guanyadora del Premi Lux, que rebrà suport promocional durant el seu llançament internacional.
 

Projeccions a la Filmoteca

Enguany, les tres pel·lícules finalistes al Premi Lux del Parlament Europeu es projectaran a la Fimoteca de Catalunya, amb el suport de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, en tres dijous consecutius entre el 15 i el 29 de novembre. Els tres títols comparteixen, enguany, la seva preocupació per temes candents a la Unió Europea: el fantasma permanent dels totalitarismes, el compromís humanitari del salvament de vides extraviades al mar i la lluita contra la destrucció del medi ambient.

En concret, les tres pel·lícules finalistes són:

  • Styx, de Wolfgang Fischer (Alemanya, Àustria), que projectarem el dijous 15 de novembre a les 20.00h.
  • Druga strana svega The other side of everything, de Mila Turajlić (Sèrbia, França, Qatar), que es projecta el dijous 22 de novembre a les 20.00h.
  • Kona fer í stríð / Woman at War, de Benedikt Erlingsson (Islàndia, França, Ucraïna), la projecció de la qual està prevista per al dijous 29 de novembre a les 20.00h.

Les projeccions són gratuïtes.

La presentació del cicle anirà a càrrec de l’ambaixadora jove del Premi LUX, Alba Villarmea, i del director en funcions de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera.