Retrospectiva de Lucrecia Martel en el marc de l'Acceleradora de Cinema que organitza la cooperativa La Selva

Foto Lucrecia Martel

29/05/2019

La directora de cine argentina guiarà, del 6 al 15 de juny, 45 cineastes internacionals en la creació d’una pel·lícula, en la iniciativa Acceleradora de Cinema que promou la cooperativa La Selva. Ecosistema Creatiu. La Filmoteca de Catalunya presentarà en paral·lel una retrospectiva completa de la filmografia de Lucrecia Martel

Lucrecia Martel (1966), directora i guionista del nord de l’Argentina, compta amb una llarga trajectòria en la indústria cinematogràfica internacional. Els seus quatre llargmetratges, dos d’ells presentats a la Selecció Oficial de Cannes, han estat premiats als grans festivals i reconeguts per la crítica internacional, i l’han convertit en un nom fonamental del cinema llatinoamericà i una de les cineastes més rellevants del segle XXI.

El seu és un cinema radical que subverteix la narració clàssica hegemònica tot apostant per l’atmosfera i el disseny de personatges, en detriment de la trama i de la progressió dramàtica. Martel repta l’espectador a abandonar la seva posició còmoda de receptor passiu i a fer l’esforç de desxifrar el sentit d’unes històries tan denses com ambigües, que tenen com a diana les classes dominants i la seva misèria moral.

L’obra de la cineasta, produïda per El Deseo des que Pedro Almodóvar va rebre l’impacte de la seva opera prima La ciènaga, és fundadora del Nou Cinema Argentí, i construeix la narrativa a partir del so, per tal d’aprofundir en una idea essencialment emotiva i sensorial del temps, la calor i l’espai. Les seves ficcions destaquen per la creació d’un univers familiar, proper, íntim, inspirat en les històries del seu propi entorn social. Lucrecia Martel té una elaborada concepció personal sobre la construcció de la narració a partir del so: “Si veiem una pel·lícula de terror, podem tancar els ulls i evitar veure la ganivetada, el tret, el xoc. No tenim parpelles per a les oïdes. El so al cinema és l’inevitable”.

La Filmoteca de Catalunya programa una retrospectiva completa de Lucrecia Martel a partir del 13 de juny, quan presentarà la seva darrera pel·lícula, Zama (2017), i a continuació participarà en un col·loqui amb el públic moderat pel director de la Filmoteca, Esteve Riambau. El cicle inclourà els altres tres films de la directora: La Ciénaga (2001), La niña santa (2004) i La mujer sin cabeza (2006), a més d’alguns curts inèdits entre nosaltres.

Lucrecia Martel serà l’encarregada de liderar l’experiment Acceleradora de Cinema que impulsa la cooperativa audiovisual La Selva. Ecosistema Creatiu, en què posarà en pràctica una fórmula de treball, gairebé científica, dissenyada especialment per a aquesta trobada, amb l’objectiu d’aprofundir en l’escriptura de diàlegs, la direcció d’actors i la postproducció, tenint com a eix central el so, per damunt de la imatge. Hi participaran 45 cineastes de 18 nacionalitats (Rússia, Xina, Panamà, Bolívia, Argentina, Polònia, Brasil, França, Mèxic, entre altres) que s'endinsaran, durant 10 dies, en una única localització on filmaran 45 històries amb un grup d’actors professionals, també de diverses nacionalitats. El grup de creadors acabarà l’experiència el 15 de juny amb el visionat, a l’auditori de la SGAE de Barcelona, les peces resultants d’aquest treball pràctic tan intensiu. D’altra banda, en col·laboració amb el Festival L’Alternativa i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, La Selva programa una Master Class de la cineasta oberta al públic al CCCB el dijous 6 de juny a les 18.30 h. Lucrecia Martel arriba a Barcelona per a aquesta innovadora iniciativa gairebé directament des de Nova York, on aquest mes de maig ha dirigit la posada en escena del nou espectacle de la cantant islandesa Björk, Cornucopia, que fins a l’1 de juny es presenta al nou centre cultural The Shed.

Cartell Acceleradora de cinema