Premsa

Retrospectiva de Victor Sjöström al llarg de tot 2024

The Wind

16/01/2024

Un cicle anirà presentant cada mes les obres fonamentals del mestre escandinau, procedents dels arxius i restauracions de l’Svenska Fiminstitutet. La programació s’obre els dies 25 i 26 de gener amb ‘Ingeborg Holm’ (1913), primer llargmetratge conservat de Sjöström, i l’obra mestra ‘The Wind’ (1928).

La fama i la glòria internacionals del primer cinema escandinau tenen la seva punta de llança en l’obra de Victor Sjöström (1879-1960). Provinent del teatre, va compaginar la carrera d’actor amb la de realitzador, ofici amb el qual va esdevenir el pare fundador de l’escola sueca (juntament amb Mauritz Stiller) i un dels cineastes més influents del cinema mut.

Després d’una primera etapa al seu país d’origen, amb el suport de la literatura de Selma Lagerlöf i de paisatges naturals que aportaven una gran força dramàtica, el 1924 es va traslladar a Hollywood, contractat per la MGM. Allà va realitzar una desena de títols, entre ells l’imponent The Wind, que obre aquesta retrospectiva. Amb l’arribada del sonor va reprendre la seva carrera d’actor i va esdevenir el protagonista de la inoblidable Smulstronstället (Maduixes salvatges), dirigit per Ingmar Bergman, en la seva darrera aparició a la pantalla.

Ingeborg Holm
Ingeborg Holm

El cicle, que es compon de setze sessions amb materials conservats i restaurats per la cinemateca sueca, s’estendrà al llarg de tot l’any. Els títols escollits per començar són el primer llargmetratge conservat del director, la polèmica Ingeborg Holm per la crítica del sistema legal suec que proposava, i la seva obra més emblemàtica The Wind, realitzada en la seva etapa americana i protagonitzada per Lillian Gish.

La carretera fantasma
La carretera fantasma 

El mes de febrer serà el torn d’una altra de les seves obres mestres, La carreta fantasma (1920), adaptació de la novel·la de Selma Lagerlöf, un relat dur de pobresa i degradació.  Era el film predilecte d’Ingmar Bergman, que reconeixia que el visionava un cop a l’any.

 

Amb la col·laboració de:

Svenska Filminstitut