Premsa

Sessió en reconeixement a Llorenç Soler per la donació dels seus fons a la Filmoteca

Llorenç Soler

10/02/2024

Els fons documental i fílmic del cineasta valencià estan dipositats al Centre de Conservació i Restauració i a la Biblioteca de la Filmoteca de Catalunya. La sessió de dijous 15 de febrer a les 18.00 h a la Sala Laya inclou quatre films que mostren l’alt nivell de creativitat que va aportar al gènere documental, amb una forta impregnació social.

Llorenç Soler va morir el novembre de 2022. El maig d’aquell mateix any se li havia tributat un homenatge en el marc del festival DocsBarcelona. També formava part del cicle Catalan Cinema 1968-1978. The Radical Years, programat al MoMA el 2018. La vinculació de Soler amb la Filmoteca es llarga i intensa, tant pel que fa a sessions programades com pel seu llegat patrimonial dipositat.

La sessió d’homenatge i reconeixement a Llorenç Soler per la recent donació dels seus fons documentals a la Biblioteca de la Filmoteca tindrà lloc dijous 15 de febrer a les 18.00 h a la Sala Laya. El director de la Filmoteca, Esteve Riambau, i J.M. Martí Rom faran la presentació prèvia a la projecció de quatre curts de Llorenç Soler: Noticiario RNA (1970); Gitanos de San Fernando de Henares (1991); Proposiciones para un silencio habitado (2007) i Por quién doblan las campanas en Calatañazor (2005).

Noticiario RNA
Noticiario RNA

 

Fons documental de Llorenç Soler a la Biblioteca del Cinema de la Filmoteca

El fons de Llorenç Soler arriba a la Biblioteca de la Filmoteca a principis del 2023, com a donació de la seva parella, Anna Turbau. Es tracta d’un fons molt extens que recull tota la seva trajectòria professional, que s’ha netejat, inventariat i endreçat en caixes de preservació. Conté informació personal com carnets, currículums, agendes personals, agendes amb dades de contacte.

Activitat professional: Llorenç Soler va dirigir 71 rodatges i va participar en quatre sèries televisives. La Biblioteca conserva documentació de 59 rodatges i dues sèries televisives. Aquesta documentació inclou guions, sinopsis, contractes, plans de rodatge, material publicitari, títols de crèdit, reculls de premsa, projectes... Destaquen els materials dels films Lola vende cá (2000), Francisco Boix, un fotógrafo en el infierno (2000), Del roig al blau (2004), Vida en família (2007), La mirada de Anna (2009). També hi ha articles i esborranys de llibre, dibuixos originals i cartells. Cal destacar el fons de material gràfic i sonor amb fotografies de rodatge, familiars, caràtules, cartells, negatius i DVDs de films i entrevistes. I per últim, hi ha un gran recull d’articles i entrevistes sobre ell apareguts a diaris, revistes, catàlegs de festivals o programes de filmoteques.

El canal de YouTube de la Filmoteca posa a l’abast de tothom 5 films de la filmografia de Llorenç Soler.

La Filmoteca de Catalunya també ha col·laborat en l’elaboració del web monogràfic Lorenzo Soler. Cinema independent i social.

Francisco Boix, un fotógrafo en el infierno
Francisco Boix, un fotógrafo en el infierno

 

Filmografia de Llorenç Soler conservada al Centre de Conservació i Restauració

El 1995 Llorenç Soler va fer el primer dipòsit a la Filmoteca dels seus curts més emblemàtics i, des d’aleshores, la Filmoteca va treballar amb ell per anar recuperant la totalitat de la seva obra. Soler hi va col·laborar activament facilitant informació clau per localitzar els materials més valuosos, els negatius originals d’imatge i so (molts d’ells s’han pogut identificar, sota altres títols, en els laboratoris de Fotofilm, pràctica habitual per evitar controls i represàlies durant el franquisme).

Al llarg dels anys i a mida que anava trobant materials els anava dipositant a l’arxiu de la Filmoteca: un total de 40 còpies en 16mm, als que es van venir a sumar els darrers anys les produccions realitzades en format digital, amb un total de 355 documents digitals, DVD, betacam, Hi8 i Minidv.

Durant els anys 2009 i 2010, es va digitalitzar la seva obra en suport fotoquímic, en 16mm, dels fons de la Filmoteca, sota la direcció de Ferran Alberich. Aquests materials han estat la base per a la difusió de l’obra de Llorenç Soler des d’aleshores. Gràcies a la iniciativa del Llorenç Soler i al treball de recerca per localitzar els materials de la Filmoteca, avui dia es pot dir que els fons de la Filmoteca alberguen la seva obra completa, fotoquímica, videogràfica i digital.

La recerca continua, treballant per completar la seva filmografia, no només com autor, també les pel·lícules com a director de fotografia o els treballs per encàrrec de reportatges o publicitat. Això és possible tant per les polítiques de recuperació de la Filmoteca, ja sigui a través de les Entregues Obligatòries, com la de promoure els dipòsits voluntaris de productors, distribuïdors i col·leccionistes (ICC, Teide, Botines...), així com per la tasca de vetllar pel patrimoni fílmic, com va ser el cas dels laboratoris Fotofilm Riera, on s’han pogut localitzar bona part dels negatius originals del cinema català.

La Filmografia de Soler és extensa i diversa, en primer lloc com a director cinematogràfic, però també com a realitzador de vídeo, de programes televisius, reportatges, publicitat, així com les seves obres de videoart i experimentals. El Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca preserva aquesta filmografia cabdal, que inclou vint curtmetratges en 16mm i dos llargmetratges en 35mm.

La mirada de Anna
La mirada de Anna