Premsa

‘Som marimachos’, un documental que visibilitza l’esport femení sense prejudicis

09/03/2021

La Filmoteca acull l’estrena d’aquesta pel·lícula realitzada de forma comunitària i participativa per noies joves del barri del Raval de Barcelona, divendres 26 de març a les 16.00 h a la Sala Chomón. El projecte és una iniciativa de l’Associació Esportiva Ciutat Vella a través de MediaSport Jove, que pretén promocionar l’esport femení sense estereotips i amb perspectiva de gènere.

El món de l’esport és ple d’estereotips i prejudicis que s’han anat consolidant en una societat patriarcal que ha normalitzat una llarga llista de desigualtats que han quedat invisibilitzades i oblidades amb el temps. El documental Som marimachos exposa els efectes i les conseqüències d’aquest problema. Es podrà veure divendres 26 de març a les 16.00 h a la Sala Chomón, i al final de la projecció hi haurà un col·loqui amb l’equip.

La pel·lícula ha sorgit de la iniciativa de l’Associació Esportiva Ciutat Vella, que el curs 2018/1019 va posar en marxa MediaSport Jove per donar visibilitat a l’esport femení sense prejudicis i amb perspectiva de gènere, i incidir en el creixement social i cultural del districte. Vista l’escassa repercussió mediàtica del col·lectiu femení en l’actualitat esportiva als mitjans de comunicació, el projecte de caràcter comunitari va voler implicar noies joves voluntàries d’entre 12 i 18 anys dels instituts del Districte de Ciutat Vella, en un grup de creació i difusió de contingut mediàtic focalitzat en la situació actual de la dona en l’àmbit esportiu i concretament en l’esport base femení al districte de Ciutat Vella.

El fruit d’aquesta iniciativa és Som marimachos, un documental participatiu i comunitari que reflexiona i vol qüestionar els estereotips i prejudicis de gènere que reprodueixen les actuals desigualtats de gènere en l’esport. Un grup de noies joves del barri del Raval de Barcelona s’han convertit en reporteres comunitàries que han participat en un procés de dinamització audiovisual i feminista en què han anat assolint coneixements al voltant de la producció i l’edició documental. Amb aquestes eines han pogut expressar amb llenguatge audiovisual totes les desigualtats que es troben en el seu dia a dia al barri, i visibilitzar la dona en l’esport oferint nous referents.

 

Som marimachos
Irene Olmos i l’equip de joves de Mediasport (Tassnim El Midouli Salhi, Júlia Sidro, Gemma Duch, Ariadna Fuentes, Marina Realp), 2020. Catalunya. VC. 42’. Arxiu digital.

Som marimachos

Divendres 26 de març a les 16.00 h Sala Chomón

Presentació i col·loqui posterior a càrrec de l’equip del film

Sessió gratuïta (no es possible la reserva ni venda en línia. Entrades només disponibles a taquilla, amb un màxim de dues entrades per persona).

 

amb la col·laboració de: AECV Mediasport