Premsa

'Stromboli': teatre i cinema

Solitud a Stromboli

10/01/2022

La Filmoteca presenta dijous 20 de gener l’espectacle ‘Solitud a Stromboli’, dirigit per Imma Colomer i interpretat per Fina Rius, i la pel·lícula referencial de Rossellini. El monòleg té el format de conferència teatralitzada i planteja els paral·lelismes entre la novel·la ‘Solitud’ de Víctor Català i el film ‘Stromboli’ de Rossellini.

Les grans similituds entre la novel·la Solitud i Stromboli, terra di Dio, la mítica pel·lícula de Roberto Rossellini protagonitzada per Ingrid Bergman, van portar la filòloga Rosa Delor a pensar en Víctor Català (Caterina Albert) com l’escriptora no reconeguda al darrere de la pel·lícula. L’estudi de Delor va inspirar la conferència teatral de Núria Casado Gual Solitud a Stromboli. Somnis, signes i símbols, que l’actriu i directora Imma Colomer ha dirigit en un espectacle interpretat per Fina Rius. L

’espectacle s’hagués hagut d’estrenar al TNC el 2020, però la pandèmia va obligar a suspendre les funcions dues vegades, l’abril i el novembre de 2020. Finalment, el 2021 Solitud a Stromboli es va poder representar a la Sala Atrium de Barcelona, i el proper diumenge 23 de gener arribarà a la sala La Planteta de Girona.

Abans però, dijous 20 de gener la Filmoteca de Catalunya ofereix una oportunitat única i excepcional: veure l’obra de teatre a la Sala Laya a les 20.00 h, amb la possibilitat d’haver vist en la sessió anterior a la Sala Chomón, a les 17.00 h, l’obra mestra de Rossellini (que tindrà una segona projecció diumenge 23 de gener a les 20.00 h).

Stromboli, terra di Dio
Stromboli, terra di Dio

La Dra. Nela Simari, una distingida experta en literatura comparada, ofereix una peculiar «conferència inaugural» entorn de la influència de Víctor Català sobre l’aclamat director italià Roberto Rossellini.

La seva lliçó magistral no només ens endinsa en els universos paral·lels de Solitud i Stromboli, terra di Dio, sinó que també ens convida a reflexionar sobre el concepte d’autoria, el mateix fet creatiu, i sobretot, sobre qui surt a la llum i qui roman a l’ombra en el complex relat de la història.