18/12/2019
La retrospectiva ‘Amarcord Fellini’ recorre, del 7 de gener al 21 de febrer, l’obra completa del director, col·laboracions com a guionista i la seva empremta en altres cineastes. A partir del 6 de febrer el record es completarà amb l’exposició ‘David Lynch. Somnis: Homenatge a Fellini’, amb litografies del director americà inspirades en l’univers fellinià i dibuixos de Fellini.
Federico Fellini va néixer a Rimini, Itàlia, el 20 de gener de 1920. Aviat se’n compliran 100 anys. Toca doncs recordar-lo. La retrospectiva Amarcord Fellini, proposa un extens recorregut per l’obra d’un dels autors més importants que ha donat el cinema europeu. Un dels més referenciats, influents i homenatjats, i un dels pocs que han donat lloc a un adjectiu recurrent per definir el seu univers personal, i bigarrat: fellinià.
En la programació no hi faltaran títols indispensables com La strada (1954), Le notti di Cabiria (1957), La dolce vita (1960), Giulietta degli spiriti (1965), Amarcord (1973), E la nave va (1983) o Otto e mezzo (1963), la més autoreferencial de les seves creacions, on Fellini fa comprendre a tothom que un director de cinema és l’artista total. Amb Fellini es va concretar el triomf –momentani, és clar– del cinema europeu, la dècada daurada del cinema d’autor.
La retrospectiva s’enceta el dimarts 7 de gener amb el documental Che strano chiamarsi Federico, que Ettore Scola va realitzar el 2013 amb motiu del vintè aniversari de la mort de Fellini, seguit d’una sessió amb una de les seves primeres pel·lícules com a director, I vitelloni (1953), presentada per Esteve Riambau, que dibuixarà els diversos fellinis que hi ha en l’obra de Fellini: nostàlgic, festiu, introspectiu, poètic, surrealista... en funció dels diferents col·laboradors que l’han acompanyat.
També hi seran presents alguns dels seus treballs primerencs com a guionista, i títols que tenen ben marcada la seva empremta, com tres lectures ben particulars d’Otto e mezzo: All That Jazz (Bob Fosse, 1979); 8½ Women (Peter Greenaway, 1999) i Nine (Rob Marshall, 2009).
Dos noms propis per a una exposició: Lynch i Fellini
El complement perfecte a aquest record del geni italià serà l’exposició que ofereix la visió que en té un altre cineasta amb un univers propi: David Lynch. David Lynch. Somnis: Homenatge a Fellini (del 6 de febrer al 31 de maig de 2020) inclou dotze litografies creades per Lynch l’any 2018 al taller Item Éditions de París des de l’admiració a la figura de Federico Fellini i, més particularment, a un dels seus films més emblemàtics: 8 ½. Complementen l’exposició dotze dibuixos originals fets pel mateix Fellini i procedents de la Fellini Foundation for Cinema.
En la mostra es projecta el documental David Lynch: The Art of Life (Jon Nguyen, 2016), que també es podrà veure dissabte 7 de març a les 19.00 h a la Sala Laya.