Últims dies de l'exposició Terry O’Neill, el fotògraf de les estrelles

Terry O’Neill. El rostre de les llegendes

13/02/2018

De l'1 de març al 13 de maig de 2018, la Filmoteca acull la mostra gratuïta 'Terry O'Neill. El rostre de les llegendes'. L'exposició, produïda per Fundación Telefónica, recull més de 60 fotografies de grans figures del Hollywood dels 60 i 70, com Paul Newman, Robert Redford, Audrey Hepburn, Sean Connery i Frank Sinatra. L'exposició, de caràcter gratuït, es pot visitar de dimarts a diumenge, de 16.00 a 21.00 h.

‘Terry O’Neill. El rostre de les llegendes’ es pot visitar gratuïtament, de dimarts a diumenge de 16.00 a 21.00 h

De l'1 de març al 13 de maig de 2018, la Filmoteca acull la mostra gratuïta 'Terry O'Neill. El rostre de les llegendes'. L'exposició, produïda per Fundación Telefónica, recull més de 60 fotografies de grans figures del Hollywood dels 60 i 70, com Paul Newman, Robert Redford, Audrey Hepburn, Sean Connery i Frank Sinatra. L'exposició, de caràcter gratuït, es pot visitar de dimarts a diumenge, de 16.00 a 21.00 h.
 

Dossier de premsa exposició 'Terry O'Neill. El rostre de les llegendes'

Terry O'NeillTerry O’Neill és el gran fotògraf britànic dels mites del cinema, la música, la moda i la política de la segona meitat del segle XX. Ha centrat la seva carrera en el retrat, documentant els moments més intimistes i naturals dels grans mites del cinema dels últims 60 anys, els grups de pop i rock que van marcar tendència musical als 60 i 70, les cares més cèlebres de la política del segle XX i les figures de la moda, sobretot dels 90.

L’estil natural i inconfusible d’O’Neill neix de la conjunció de dos factors: l’ús de la càmera de 35 mm, molt més lleugera i còmoda que les habituals de l’època, i l’accés excepcional als fotografiats, amb els quals passava dies sencers. Segons O’Neill, hi ha tres regles imprescindibles per ser un gran fotògraf: ser el més invisible possible, tenir una enorme paciència i saber combinar una gran discreció amb unes grans dots de relacions públiques.

El 1963 O’Neill va realitzar la primera fotografia de The Beatles per al diari Daily Sketch al pati del darrere dels estudis Abbey Road, on el grup gravava el seu primer disc, Please, please. A més de ser la primera fotografia de The Beatles que es publicava a la premsa, també va ser la primera vegada que un grup apareixia a la portada d’un diari britànic. La tirada es va esgotar. A aquesta fotografia van seguir moltes altres de grups musicals de l’època, bandes que en aquell moment començaven a triomfar, com The Rolling Stones, David Bowie i Elton John, així com imatges de supermodels com Jean Shrimpton i Twiggy.

Quan O’Neill tenia vint anys, va decidir anar a Hollywood a retratar les grans estrelles. Amb l’ajuda dels seus amics Michael Caine i Richard Burton es va introduir en el món del cinema i va retratar Clint Eastwood, Paul Newman, Groucho Marx, Steve McQuenn i qui va ser la seva dona, l’actriu Faye Dunaway. La mirada d'O'Neill també va captar la màgia d'astres de la gran pantalla, i alguns fins i tot van formar part del seu cercle personal. Però la persona més retratadaal llarg de la trajectòria artística d'O'Neill va ser el cantant Frank Sinatra, a qui va fotografiar, des de la seva primera trobada a Miami durant el rodatge de Lady in Cement (1968), durant 30 anys.



O'Neill també ha pogut fotografiar totes les supermodels, des de Jean Shrimpton fins a Naomi Campbell i Kate Moss, i a bellíssimes actrius com Ava Gardner, Raquel Welch, Goldie Hawn i Audrey Hepburn. Pel seu objectiu han desfilat també polítics com Winston Churchill, el primer president de Sud-àfrica elegit democràticament i líder del antiapartheid, Nelson Mandela, i la primera ministra britànica Margaret Thatcher. Des dels 90, Terry O’Neill només accepta encàrrecs especials com el retrat de la reina Isabel II, el 90 aniversari de Mandela i la foto oficial del mundial de futbol de Brasil 2014, on apareix Pelé amb la Copa del Món.
 

Xerrada oberta al públic i cicle de pel·lícules

La inauguració de l'exposició, dijous 1 de març a les 18.30 h, va comptar amb la participació de Terry O'Neill, fotògraf; Cristina Carrillo de Albornoz, comissària de l'exposició; Laura Fernández Orgaz, responsable de Col·leccions i Itineràncies de Fundación Telefónica i Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya.

A les 19.30 h, a una sala Laya plena a vessar, Terry O'Neill va mantenir una xerrada amb la comissària de l’exposició, Cristina Carrillo de Albornoz i amb el públic assistent, en què va explicar algunes de les seves tècniques i va desgranar sucoses anècdotes d'estrelles del cinema com Ava Gardner, Liz Taylor, Paul Newman, Lee Marvin i, per descomptat, Frank Sinatre, de qui va ser fotògraf personal durant trenta anys.

L’exposició 
es completa amb un petit cicle de films amb el fotògraf d’estrelles com a protagonista: Funny Face ens remet a Richard Avedon i a la icona Audrey Hepburn; Blow-Up és el Londres d'O’Neill amb un fotògraf inspirat en David Bailey; Qui êtes vous, Polly Magoo? ens situa en el univers crític i paròdic de William Klein, i Life parla de la sort de Dennis Stock quan es creua amb James Dean i l’immortalitza sol, caminant sota la pluja, a Nova York.

Calendari de projeccions del cicle Terry O'Neill. El rostre de les llegendes.

Pel·lícula Data de projecció

Funny Face Una cara con ángel
Stanley Donen, 1957.

Dijous 1 de març / 21.30 h
Divendres 16 de març / 21.30 h

Blow-Up
Michelangelo Antonioni, 1967.

Divendres 2 de març / 22.00 h
Diumenge 18 de març / 19.00 h

Qui êtes-vous, Polly Maggoo?
William Klein, 1966.

Dissabte 10 de març / 21.30 h
Dimecres 14 de març / 20.00 h

Life
Anton Corbijn, 2015.

Diumenge 11 de març / 21.30 h
Dissabte 17 de març / 19.00 h


Visites guiades a l'exposició i taller creatiu per a grups escolars

L'exposició es podrà visitar en grups, prèvia reserva i a un preu de 2€ per persona. Els grups es formaran quan hi hagi un mínim de 10 persones apuntades.

En paral·lel, a partir del 15 de març els Serveis Educatius de la Filmoteca organitzen tallers per a escoles, dirigits específicament a nois i noies de Cicle Mitjà i Superior de Primària / ESO. Els participants en el taller analitzaran les fotografies de Terry O'Neill de manera conjunta, posant atenció a conceptes com el color i el blanc i negre, el  punt de vista, l’enquadrament, la composició, el gest o l’actitud. També es muntarà un set fotogràfic on els alumnes podran fer les seves pròpies fotografies d’estudi tot treballant aspectes com la llum i l’enquadrament. La visita-taller anirà acompanyada d’un dossier didàctic que es farà arribar als professors prèviament a la sessió, i que inclourà activitats que podran treballar a classe.