Cicle

Alain Resnais: el teatre, la música i el còmic

Pas sur la bouche

03/05/2022 - 03/06/2022

calendario

Els primers films d’Alain Resnais (Vannes, 1922 – París, 2014) tenien un to greu, però de mica en mica també va fer aflorar el seu vessant menys sever, amb el teatre, la música i el còmic com a protagonistes. Després de la gran retrospectiva que li vam dedicar el 2014, ara, amb motiu del seu centenari, li consagrem aquest cicle enfocat a l’aspecte més aparentment frívol i menys transcendent de la seva filmografia.

Resnais, que no era únicament sever, va demostrar des de la Rive Gauche que Duras, Marker o Robbe-Grillet no eren incompatibles amb l’art popular i la interpretació d’actors còmplices com ara Sabine Azéma, André Dussolier o Pierre Arditi. El mateix Resnais que havia acusat el pes d’Hiroshima, l’Holocaust o la Guerra Civil i el franquisme, alliberaria amb el temps la seva faceta més lúdica, però sense renegar d’allò que caracteritza tota la seva obra: el film com una màquina del temps i com un mirall de les aparences i de la representació.

Per presentar el cicle comptarem amb la presència de François Thomas, professor d’estudis cinematogràfics a la Universitat de la Sorbona Nouvelle-París 3, autor de llibres de referència sobre el cineasta i col·laborador de la revista Positif, de la qual es compleixen 70 anys.

 
 Amb la col·laboració de:

Institut Francès

Programa

Pas sur la bouche
A la boca no
ALAIN RESNAIS, 2003.
Vous n'avez encore rien vu
Encara no heu vist res
ALAIN RESNAIS, 2012
Smoking
ALAIN RESNAIS, 1993.
No Smoking
ALAIN RESNAIS, 1993.
I Want to Go Home
Quiero volver a casa
ALAIN RESNAIS, 1989.
La vie est un roman
ALAIN RESNAIS, 1983.
On connaît la chanson
ALAIN RESNAIS, 1997.
The Band Wagon
El vagó de la banda
VINCENTE MINNELLI, 1953.
Mélo
ALAIN RESNAIS, 1986.
Mélo
PAUL CZINNER, 1932.