Dossier Film (INCLÒS A Aula de cinema 2021/2022)

Wanda | AULA B

Introducció

Wanda:

Una dona és condemnada a vint anys de presó i ho agraeix al jutge perquè la seva vida no va enlloc”.

Després de llegir aquesta notícia als diaris, Barbara Loden decideix fer, amb molt pocs recursos, aquesta road movie sobre la impossibilitat d’adaptació a la societat americana i la cerca d’una identitat.

Fitxa tècnica

Direcció

Barbara Loden  

Guió

Barbara Loden  

Fotografia

Nicholas T. Proferes

Interpretació

Barbara Loden, Michael Higgins, Dorothy Shupenes, Valerie Mamches, Peter Shupenes, Jerome Thier, Jack Ford, Marian Thier, Anthony Rotell  

Producció

Foundation for Filmakers, Bardene International  

Any

1970

La crítica diu

La pel·lícula de Barbara Loden es va estrenar en un cinema de la ciutat de Nova York en 1971. Pràcticament ningú la va veure, per la qual cosa va ser sorprenent que alguns crítics, inclosos Vincent Canby, Roger Greenspun i Stanley Kauffmann, escrivissin crítiques entusiastes. No oblidem que, abans d'estrenar-se en cinemes als Estats Units, Wanda també havia guanyat el Premi Internacional de la Crítica en el Festival de Cinema de Venècia. Després del llançament de Wanda, Loden tenia alguns projectes en desenvolupament, incloent una adaptació de la novel·la de Kate Chopin El despertar, però mai va poder adquirir el finançament adequat per a ells. L’any 1978, Loden va ser diagnosticada amb càncer de mama. Dos anys més tard, va morir. Marguerite Duras era fan de la pel·lícula de Loden i, mentre parlava amb Elia Kazan per a la revista Positif, va dir que hi havia «un miracle en Wanda» i que Loden «sembla encara més ella mateixa en la pel·lícula, així que em sembla... del que ha d'haver estat en la vida». En aquesta mateixa conversa, Duras parla de voler distribuir la pel·lícula a França i continuar la seva vida útil davant el públic. 

Loden va tenir una carrera truncada a l'edat de quaranta-vuit anys, i en part a causa d'això, hi ha un aire de misteri al seu voltant. Els antecedents de Loden com una actriu talentosa però infravalorada, el seu matrimoni amb Kazan, i la qualitat i el tema de Wanda reforcen l'atractiu. El je ne sais quoi de Loden, o més específicament, la seva interpretació de Wanda Goronski, és del que tracta el llibre de Nathalie Léger, Suite for Barbara Loden: «Què és el que m'atreu tant de Wanda?» pregunta retòricament l’escriptora. Traduïda per Natasha Lehrer i Cécile Menon per a la petita premsa, Dorothy, Suite for Barbara Loden és una incorporació recent a una tendència en la que diversos escriptors realitzen una espècie de crítica creativa amb una sola pel·lícula al llarg d'un llibre sencer. Per exemple, GeoffDyer es va enfrontar a Stalker de Tarkovsky, però el llibret petit i compacte de Léger és més eficaç com a obra de crítica que Zona. Tots dos autors creuen la seva descripció escena per escena de les seves respectives pel·lícules amb autoficció, biografia i recerca. Però on les digressions de Dyer relacionades amb la seva vida semblen intranscendents, les de Léger tenen més propòsit, estan més en línia amb la seva tasca, la de descriure un cert estat d'existència; de sotmetre's al control d'un altre, de vagar i d'anar passivament amb el corrent. És un tipus de vida que està encarnat en Wanda, i que Léger troba, a vegades, en si mateixa i en la seva mare. 

En part una historiografia peculiar, Léger escriu sobre com el llibre va començar per primera vegada com una entrada a una enciclopèdia, però ella es va fascinar cada vegada més amb Wanda i Loden, amb la recerca cada vegada més profunda per a fer un relat enciclopèdic directe. «Em trobo vacil·lant entre no voler saber res i voler saber-ho tot, escriure només amb la condició que no sàpiga res, o escriure només amb la condició que no ometi res». 

[...] 

Juntament amb l'aparició sorpresa de Mantle, es podria criticar a Léger per, a part de la interpretació, ignorar la forma cinematogràfica. Però per a ser justos, el final del joc de Léger no és l'anàlisi, ja que Suite for Barbara Loden és un llibre lúcid que reflexiona sobre la importància de Loden, mirant la seva única pel·lícula. Quan el llibre es va publicar a França en 2012, es deia Supplément à la vie de Barbara Loden, que fa referència a l'origen del llibre; són els detalls addicionals d'una entrada d'enciclopèdia. A primera vista, «suite» sembla una traducció inapropiada. Però reflexionant-ho millor, és apropiat a causa de les seves múltiples connotacions. Suggereix el llibre com un espai, com una habitació, com una suite d'hotel, per a habitar a Loden. El llibre també és un conjunt de coses reunides que Léger utilitza a la seva disposició, a saber, la pel·lícula: la seva vida i la seva imaginació. 

Tanner Tafelski. “Suite for Barbara Loden” a Cineaste, iss 42, nº3 (estiu 2017): pp. 73-74. 

Bibliografia

Allard, Ariane. “Wanda” a Positif, iss.616 (Juny 2012): pp. 81. 

Ciment, Michel. “Entretien avec Barbara Loden 8sur Wanda)” a Positif, iss 168 (Abril 1975): pp. 34-39.   

Duckworth, Courtney. “The exorcist: Barbara Loden and Wanda” a Cinema Scope, iss. 79 (primavera 2019): pp. 12-14. 

Huppert, Isabelle. “Wanda” a Sight and Sound, Vol 25, Iss 10 (Octubre 2015): pp. 24. 

Jordan, Isabelle. “Une voix blanche dans un paysage noir” a Positif, Iss. 168 (Abril 1975): pp. 31-33. 

Léger, Nathalie. Supplément à la vie de Barbara Loden. Paris: P.O.L éditeur (2012). 

McBride, Jason. “Figure in a Landscape: Barbara Loden’s Wanda” a Cinema Scope, iss 28 (tardor, 2006) pp. 61-62. 

Souchy, Linda. “Wanda de Barbara Loden” a 24 Images, iss190 (Març 2019): pp.158-159. 

Tafelski, Tanner. “Suite for Barbara Loden” a Cineaste, iss 42, nº3 (estiu 2017): pp. 73-74. 

 

Tota la documentació citada està disponible a la Biblioteca del Cinema