Filmoteca en dansa

Divendres 29 Gener · 19:30

SESSIÓ GRATUÏTA

Sala Chomón

calendario

El Laboratorio de Investigación desde el Flamenco IT, impulsat des del Conservatori Superior de Dansa i gestionat per l’Institut del Teatre, amb la idea i la coordinació de Juan Carlos Lérida, integra un grup heterogeni d’artistes vinculats de maneres diverses al món del flamenc. Promou la trobada i la posada en comú d’estratègies per desenvolupar línies d’investigació dins de l’estudi del flamenc des del pensament i la pràctica contemporània. Amb tots ells gaudirem d’una sessió en què interpretaran un recull de danses filmades, de diverses èpoques i estils, dipositades a l’arxiu de la Filmoteca (2CR).

Aquest equip d’artistes fa tres anys que organitza trobades periòdiques a les aules de l’Institut del Teatre, en les quals debaten i investiguen amb la veu, el cos, la música i les eines pròpies de la dramatúrgia, tant des d’un vessant teòric com pràctic, activant reflexions artístiques respecte de qüestions pròpies del llenguatge flamenc.

Van sortir de les aules per mostrar el seu treball per primera vegada el juny del 2019, en una jornada popular per als veïns del Solar de la Puri, del barri de Poble-sec, amb la proposta Solar flamenco; van participar, també, a Indisciplines, primer congrés internacional del Campus de les Arts, el novembre del 2019, i van intervenir al projecte “Mundos paralelos. Una ruta flamenca pel Paral·lel”, l’1 de desembre del mateix any, amb la historiadora Montse Madridejos, activitat emmarcada dins de les propostes d’Arnau Itinerant i que va tenir un ampli ressò a la premsa. 

Ara accepten el repte que els plantegem: reflexionar entorn de la dansa filmada i plantejar respostes creatives i intervencions específiques al respecte, en directe i en una sessió performativa. Després de fer un visionament ampli de films, conservats al nostre arxiu (més algun préstec interessant que no volíem deixar fora), l’equip del Laboratorio ha seleccionat un recull de títols o fragments de films sobre els quals ens proposaran accions a manera de diàleg.

La proposta escènica que preparen s’allunya dels codis propis d’un espectacle tradicional per endinsar-se en el món de les arts d’improvisació. No es tracta d’un espectacle sinó d’una sessió d’investigació oberta i exposada en directe amb danses que aniran des de Loie Fuller fins a Carmen Amaya. 

Amb la col·laboració de: 

logo

Agraïments: als companys del Centre de Conservació i Restauració (2CR) de la Filmoteca de Catalunya per la seva complicitat i ajuda, a l’equip de La Motivaíta - Plataforma de Afición Flamenca, a l’Institut del Teatre i, per descomptat, a tot el grup d’artistes que ens oferiran, de manera altruista, la seva feina i el seu entusiasme.