Chris Marker

Són les sis a tota la Terra...

Chris Marker expo
Exposició Marker
Exposició Marker
Exposició Marker
Exposició Marker

07/07/2021 - 30/09/2021

ENTRADA GRATUÏTA (Clica sobre la icona)

Sala d'exposicions

Chris Marker. Són les sis a tota la terra...

Horaris

De dimarts a divendres, de 10h a 14h i de 16h a 20.30h

Dissabte i diumenge, de 16h a 20.30h. 

Adquireix aquí la teva entrada GRATUÏTA

Aforament limitat

Ja ha passat un segle del naixement de Christian Bouche-Villeneuve, el nom real de Chris Marker, nascut el 29 de juliol de 1921 a París, on va viure fins al 2012. Un segle en què l’artista ens ha fet descobrir continents llunyans, illes inexplorades, territoris desconeguts, però també diverses formes d’expressió com ara la fotografia, el cinema, el vídeo, la poesia, el grafisme, entre d'altres, que naveguen per un univers en mutació perpètua, a través de països en revolució o paisatges serens, en cerca d’homes i dones, actors d’altres cultures.

Encuriosit per tot, Chris Marker ens ha fet recórrer el segle XX i part del segle XXI, uns segles que han conegut canvis tant polítics i geopolítics com estètics, comunicatius i informàtics, que enriqueixen el nostre pensament i la nostra visió del món, a través d’un corpus d’obres que continuem explorant i aprofundint-hi.

És difícil definir amb precisió qui és Chris Marker, atesa la seva personalitat polifacètica. És escriptor, novel·lista, poeta, filòsof, resistent francès, editor, fotògraf, viatger, explorador, cineasta, videògraf, infògraf, artista plàstic, músic, investigador, arxivista, apassionat dels gats.

Chris Marker és un experimentador i pensador increïble en el camp de la imatge, sigui fotogràfica, cinematogràfica, videogràfica o dibuixada. Marker, que ha viatjat infatigablement d’un continent a l’altre, és també un explorador del nostre món canviant, d’«aquest món que us travessa i que us presta per un temps els seus colors»1.  

De la infinitat d’obres en tots els suports que ens ha llegat, la Filmoteca organitza una exposició i una retrospectiva de la seva filmografia. L’exposició presenta una trajectòria que estableix correspondències amb les primeres fotografies de viatges, les guies de viatge de la col·lecció Petite Planète, de la qual era redactor en cap, els seus films de fotografies, fotografies fetes durant els esdeveniments mundials dels inoblidables anys 1967, 1968 i 1969, com també cartells. A més, completaran aquesta selecció extractes d’algunes de les seves pel·lícules, així com la presentació del CD-ROM autobiogràfic Immemory.

L’exposició estableix vincles entre tota mena d’imatges, tant si són fixes com en moviment, analògiques o digitals; entre una selecció de les seves fotografies en blanc i negre i els seus primers «curtmetratges» publicats a les guies de la col·lecció Petite Planète; entre la seva «cinenovel·la», els seus primers collages, així com plans fixos de La jetée (El muelle) i de Si j’avais quatre dromadaires (Si tingués quatre dromedaris), però també els seus llibres Coréennes (Les coreanes) i Commentaires (Comentaris). Cartells collage per a les revolucions dels anys 1967, 1968 i 1969, imatges i collages de Sans soleil (Sin sol) es creuaran en la ment dels visitants/espectadors.

El seu treball autobiogràfic Immemory, que estableix clarament tots aquests vincles, tancarà l’exposició recordant-nos els temes principals del corpus de Marker: el museu, el viatge, la memòria, la poesia, la guerra, la fotografia i el cinema.

El seu pensament i la seva visió del món continuen fent-nos reflexionar i influenciant-nos, tant pel que fa a la qüestió dels passatges d’una forma d’expressió a l’altra, «el record d’un passatge»2,  com a l’espiral del temps i a la nostra relació amb les altres cultures, amb el «tot-el-món».

El conjunt ens recordarà que «són les sis a tota la Terra. Les sis al canal de Saint-Martin. Les sis al canal de Göta, a Suècia. Les sis a l’Havana. Les sis a la Ciutat Prohibida de Pequín. Es fa de dia a Brussel·les i a Praga, a Teheran i a Berlín.»3

 

Christine Van Assche, comissària de l’exposició

 

1. Chris Marker a Immemory, CD-ROM, Centre Pompidou, 1997, recuperat de Nicolas Bouvier, L’usage du monde, Librairie Droz, Ginebra, 1963.
2. Chris Marker, Logiciel/Catacombes, projecte per a la instal·lació Zapping Zone (Proposals for an imaginary television), Centre Pompidou, París, 1986.  
3. Chris Marker, Si j’avais quatre dromadaires, film, 1966.

Multimèdia

Col·lecció La Cinémathèque Française, Fons  Chris Marker
Foto-muntatge Maig 68. Col·lecció La Cinémathèque Française, Fons Chris Marker
Col·lecció La Cinémathèque Française, Fons  Chris Marker
La Jetée, full de contacte. Chris Marker, 1962. Col·lecció La Cinémathèque Française, Fons Chris Marker

 

 

Exposició Marker  Exposició Marker

 

Exposició Marker  Exposició Marker

 

Crèdits

UNA PRODUCCIÓ DE

Filmoteca de Catalunya

Departament de Cultura

Comissariat

Christine Van Assche

Cap de Programació, Exposicions i Serveis Educatius Filmoteca de Catalunya

Marina Vinyes Albes

Coordinació Filmoteca de Catalunya

Núria Expósito Ballesté

Ajudant de coordinació Filmoteca de Catalunya

Júlia Arroyo Montagut

Disseny i direcció del muntatge

A.P.O

Producció i muntatge

Intervento

Il·luminació

Smart IB

Audiovisuals

Laura Suárez Garrido

Juan Soto Taborda

Utòpic

*Il·lustració del gat Guillaume-en-Egypte a la imatge gràfica i senyalística de l’exposició, creat per Chris Marker, circa 1990.

Agraïments:

Présence Africaine Editions, Cinémathèque française, Cinémathèque Royale de Belgique, Centre Pompidou, Filmoteca Española, Institut Français Barcelona, ISKRA Films, Les Films du Jeudi, Tamasa Distributions, Biblioteca de Catalunya, Hereus i hereves de Chris Marker, en particular Mabel Nicolaÿ Duflo.

Totes les persones que han ajudat en la recerca i la realització del projecte.