El somni de la llebre

El cinema de Luis Buñuel i Gabriel Figueroa

El somni de la llebre

27/04/2023 - 27/08/2023

ENTRADA GRATUÏTA (Clica sobre la icona)

Sala d'exposicions

Presentació

Horaris

De dimarts a divendres, de 10.00h a 14.00h i de 16.00h a 21.00h

Dissabte i diumenge, de 16.00h a 21.00h 

Accés gratuït.

El cinema sembla una imitació involuntària del somni. La nit que envaeix de mica en mica la sala cinematogràfica equival a l’acció de tancar els ulls. És llavors quan comença, sobre la pantalla i al fons de l’home, la incursió a l’inconscient: […] el temps i l’espai es fan flexibles, s’estrenyen o s’eixamplen a voluntat, i l’ordre cronològic ja no correspon a la realitat. Luis Buñuel.

 

La gent del camp solia dir que les llebres no dormen, dormisquegen; la seva nit transcorre entre el son i la vigília, en aquesta esfera que és tan pròpia de l’obra de Luis Buñuel, màxima figura del surrealisme cinematogràfic. Aragonès, nascut a Calanda el 1900 i nacionalitzat mexicà el 1949, Luis Buñuel Portolés va ressorgir com a director a la seva nova pàtria després de més d’una dècada retirat dels fòrums de cinema. A Mèxic va dirigir vint de les seves trenta-dues pel·lícules i el director de fotografia Gabriel Figueroa (1907-1997) —un dels grans mestres del segle xx— va ser el còmplice en set d’aquestes pel·lícules estranyes i provocadores:

Los olvidados (1950), la pel·lícula, dotada d’un alè poètic pertorbador, que va portar a la pantalla gran, la vida d’un grup de joves als cinturons de misèria a Ciutat de Mèxic; Él (1952), retrat d’un paranoic amb pinzellades autobiogràfiques; Nazarín (1958), adaptació de la novel·la de Benito Pérez Galdós sobre les desventures d’un clergue que intenta seguir els Evangelis fil per randa; La fièvre mont à El Pao / Los ambiciosos (1959), coproducció franco-mexicana sobre un jove idealista que s’acovardeix, no davant del poder d’una dictadura, sinó davant de la potestat d’una dona bonica; The Young One / La joven (1960), oportuna denúncia de la segregació racial al sud dels Estats Units; El ángel exterminador (1962), crònica de l’enfonsament de la moral burgesa, i Simón del desierto (1964), pel·lícula inconclusa sobre un asceta que predica dalt d’una columna i que és temptat per un dimoni amb forma de dona.

A primera vista, no tenien res en comú el mag dels filtres que va construir un Mèxic idealitzat sobre les pantalles de cinema i el director d’estirp surrealista que desconfiava de la bellesa prefabricada. Res, tret de l’aversió compartida pel règim colpista i conservador de Francisco Franco.  

Va ser durant el rodatge de Nazarín quan vaig escandalitzar Gabriel Figueroa, que m’havia preparat un enquadrament estèticament irreprotxable, amb el [volcà] Popocatépetl al fons i els inevitables núvols blancs —va escriure Buñuel a Mi último suspiro—, el que vaig fer va ser, simplement, girar mitja volta la càmera per enquadrar un paisatge trivial, però que em semblava més real, més proper. No m’ha agradat mai la bellesa cinematogràfica prefabricada, que, sovint, fa oblidar el que la pel·lícula vol explicar i que, personalment, no em commou.

Tanmateix, la confrontació d’idees entre aquests dos creadors va derivar en la materialització d’algunes de les imatges més pertorbadores del cinema al segle xx. Amb El somni de la llebre. El cinema de Luis Buñuel i Gabriel Figueroa, la Fundación Televisa i la Filmoteca de Catalunya conviden l’espectador a endinsar-se en aquest univers d’obsessions (estètiques, narratives, polítiques, religioses, sexuals…) que oscil·len entre el somni i la vigília, que tant es projecten a la gran pantalla com a l’espai infinit de les nostres pupil·les.

Héctor Orozco

Multimèdia

Crèdits

Comissariat

Héctor Orozco

Javier Espada

Presidenta executiva Fundación Televisa

Alicia Lebrija Hirschfeld

Coordinadora d’Arts Visuals Fundación Televisa

Duani Castelló

Cap de programació, exposicions i serveis educatius Filmoteca de Catalunya

Marina Vinyes Albes 

Coordinació de l’exposició Filmoteca de Catalunya

Núria Expósito

Esther Vilà 

Suport a la coordinació d’exposicions

Abbi Cervera

Júlia Gonell 

Disseny d’espai i disseny gràfic

Taller Estampa 

Edició audiovisual i muntatge tècnic

Taller Estampa amb la col·laboració de Xavier Gibert 

Producció i muntatge

Grop Exposicions i Museografia 

Il·luminació

ILM 

Traducció, revisió i correcció lingüístiques

Traducciones y Tratamiento de la Documentación 

Materials originals 

Javier Espada / Tolocha producciones 

Agraïments

Óscar Arce, Rafael Buñuel, Gabriel Figueroa, Filmoteca de la UNAM (México) i Filmoteca Española.

 

Logos

Activitats relacionades

 

SESSIÓ INAUGURAL

Projecció de Simón del desierto i presentació de l'exposició i cicle a càrrec de Héctro Orozco, comissari de l'exposició, i Gabriel Figueroa Jr, fill de Gabriel Figueroa i fotògraf.

Dj, 27 d'abril 2023 | 18.00h


VISITA GUIADA

Visita a l'exposició a càrrec de Javier Espada, cocomissari de l'exposició

Dv, 28 d'abril 2023 | 17.30h


BUÑUEL DOCUMENTAL

Visita a l’exposició a càrrec de Mercè Ibarz i projecció de Terre sans pain (Luis Buñuel, 1933). 

Dt, 9 de maig 2023 | 18.30h  


BUÑUEL: DIÀLEGS PER ODIAR ELS RICS I ESTIMAR ELS SUBALTERNS

Aproximació interdisciplinària a l’exposició a càrrec de Víctor Ramírez Tur. 

Dt, 23 de maig 2023 | 18.30h  


CONVERSA ENTRE ALBERT SERRA I ARTUR TORT

Referents, atmosferes, poètiques… La relació entre el cineasta i el director de fotografia. 

Dc, 14 de juny 2023 | 19.00h  


BUÑUELIANA

Presentació de la revista Buñueliana i visita a l’exposició a càrrec de Jordi Xifra. 

Dt, 27 de juny 2023 | 19.15 h