I si veure era el foc

I si veure era el foc

08/10/2020 - 22/11/2020

Entrada gratuïta.

Contingut

Horari

De dimarts a diumenge, de 16.00 a 21.00h. 

Entrada gratuïta

 

La Filmoteca s’associa al Festival Loop Barcelona per crear un projecte que explora el cinema en les seves múltiples facetes, dins i fora de les sales de projecció, i un diàleg amb l’escena artística local.

Valentina Alvarado Matos i Carlos Vásquez Méndez, residents a la fàbrica de creació La Escocesa, proposen I si veure era el foc, un projecte de naturalesa experimental concebut com una instal·lació permanent imaginada específicament pel nostre espai expositiu, i una sèrie d’esdeveniments efímers que tindran cabuda dins d’aquest mateix indret i a les sales de cinema.

El conjunt forma part d’un treball en curs iniciat el 2019 amb les projeccions de caire performatiu Paracronismes I i II, on s’interroguen sobre la manipulació del temps i la llum com a matèria primera del cinema i element de control biopolític i juguen a alterar-ne els sentits.

L’ús gairebé artesanal d’aparells de projecció analògics i pel·lícula fotosensible, la consciència plena del dispositiu i del gest cinematogràfic, determinen la seva pràctica artística, els ritmes i processos creatius. Es tracta d’una opció metodològica conscient moguda pel desig de seguir explorant les possibilitats plàstiques, els usos poètics i la capacitat crítica d’una tècnica i una estètica considerades avui obsoletes. Com Walter Benjamin el segle passat, es pregunten si les capes de significació concentrades en l’objecte, no es revelen amb més força quan aquest ha estat expulsat del règim de la novetat.

I si veure era el foc accentua així la circulació entre la sala expositiva i la de projeccions. Suggereix una continuïtat natural entre dos espais que ens defineixen com a Filmoteca i entre registres fílmics que donen lloc a objectes i experiències diverses.

Tensionar la durada del film mitjançant estructures de loop, transposar el muntatge del temps -una successió de plans- a l’espai -sons i imatges dialogant de manera simultània-, la multiplicació de superfícies de projecció, o la implicació corporal d’un espectador o espectadora mòbil en la recepció de l’obra, són alguns dels elements que ens conviden a expandir el pensament sobre el cinema i a experimentar-lo en la seva dimensió canviant.

Programa complementari

 

 

  • Projecció de la pel·lícula Las cruces, de Teresa Arredondo, Carlos Vásquez Méndez (2018, 80’). Dimarts, 3 de novembre, a les 16.00h. Sala Laya

 

  • Paracronismes. Ombres projectades sobre el temps lineal (Part I). Performance fílmica. En el marc de la Nit dels Museus: Dissabte 14 de novembre. Sala d'exposicions. Sessió suspesa.

 

  • Llum, llum, llum! Taller familiar per a tocar i alterar imatges. Sessió ajornada.

 

  • Paracronismes. Ombres projectades sobre el temps lineal (Part II). Performance fílmica. Diumenge 22 de novembre, a les 19.00h. Sala Laya. Sessió suspesa.

Material audiovisual

      Cartell I si veure era foc


   Loop loop2     paracronismes


 

 

Crèdits

En col·laboració amb el festival Loop Barcelona LOOP

Comissariat: Carolina Ciuti i Marina Vinyes Albes