'Jacinto Esteva. A l’ombra de l’últim arbre'

Jacinto Esteva, a l’ombra de l’últim arbre
Jacinto Esteva, a l’ombra de l’últim arbre

20/02/2014 - 11/06/2014

La iconoclasta obra cinematogràfica d’Esteva, en canvi, va ser una flamarada en un context molt més ampli que també incloïa la pintura, l’arquitectura, la poesia o, fins i tot, els safaris. Ara és el moment de reivindicar aquest creador polifacètic amb una retrospectiva completa dels seus films, evidentment, però també amb una exposició antològica, A l’ombra de l’últim arbre, que convida a seguir-ne els itineraris pel fil de la navalla.

Jacinto Esteva Grewe (1936-1985) pintava amb pinzells massa cars; s’ho podia permetre, i el seu esperit creatiu, cada cop més volcànic, el va impulsar a saltar del cubisme a l’arquitectura d’alguns edificis avantguardistes. En el cinema va trobar-hi un instrument de denúncia política, però com que el franquisme no deixava fer Victor Hugo, es va decantar per Mallarmé en el si de l’Escola de Barcelona.

Des del realisme de Notes sur l’émigration i, fins i tot, de Lejos de los árboles, va saltar a la poètica de Dante no es únicamente severo, Después del diluvio o Metamorfosis. Però el cinema, com l’arquitectura, li quedava petit i encarcarat. A l’Àfrica, en canvi, va descobrir els paisatges infinits, el risc de la caça major o la llibertat en el seu estat més pur.

De la mà de la seva filla Dària, una exposició antològica segueix tot aquest itinerari torrencial fins arribar “a l’ombra del darrer arbre”, allà on Esteva hauria volgut que el trobessin abans que l’Àfrica fos colonitzada. El cinema també hi serà present, evidentment, però tindrà el seu espai exclusiu en una retrospectiva completa que inclou peces procedents del nostre Centre de Conservació i l’exhibició de diverses filmacions inèdites. Esteva va morir massa d’hora, però la seva vida intensa i apassionada mereix un reconeixement.

Últims dies: fins a l'11 de juny de 2014.

Àmbits

• Introducció
• Cronologia.
• Pintura.
• Arquitectura.
• Cinema: Mites, ritus i Victor Hugo.
• Cinema: Mallarmé i l’escola de Barcelona.
• África.

Credits

Una producció de:
Filmoteca de Catalunya – Institut Català de les Empreses Culturals – Departament de Cultura –Generalitat de Catalunya.  

Comissariat: Esteve Riambau.
Disseny i audiovisuals: Daria Esteva & Luís Estêvão (Fundació  Tam-Tam).
Coordinadora de Producció: Núria Expósito.
Producció: Feltrero.
Material documental: Filmscontacto & Filmoteca de Catalunya.
Grafisme i suport tècnic audiovisual: Luis Calvo Llácer.
Correcció, revisió lingüística i traducció: Traducciones y Tratamiento de la Documentación, S.L.
Assegurances: Nou Tres, corredoria d’assegurances, S.L.

Agraïments:

Joan Amorós-Arxiu Contemporani de Barcelona-Arxiu Municipal de Gavà -Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona -Arxiu Municipal de Sant Just Desvern- Arxiu Nacional de Catalunya- Jorge Benthem- Ricardo Bofill- Joaquín Calvo- Colita-Antonio Cores-Carles Esteva-Familia Rabal-Jaume Figueras-Albert Font-Fundación Picasso – Museo Casa Natal. Ayuntamiento de Màlaga- Julio Garriga
- Ricardo Iscar -IVAC (Institut Valencià de l’Audiovisual i la Cinematografia)-  Mario Lopes- Museu Nacional d’Art de Catalunya- Museu Picasso. Institut de Cultura de Barcelona. Ajuntament de Barcelona- Pere Portabella- Amado Rodríguez-Cristina Rubalcava- Annie Settimo- i Héctor.