Mac, cartellista

Mac, cartellista
Mac, cartellista
Mac, cartellista
Mac, cartellista
Mac, cartellista

17/07/2014 - 14/09/2014

Macario Gómez Quibus, més conegut com a Mac, és un personatge de vital importància per a la història del cinema del nostre país per la seva gran aportació artística en forma d’obra gràfica cinematogràfica.

Pintor, dibuixant, il·lustrador, cartellista,Mac neix a Reus el 1926. Inicia la seva trajectòria en l’obra gràfica treballant per a empreses com Estudio Domínguez i Esquema on, a més de la seva tasca habitual, realitza anuncis per a premsa escrita amb ploma i participa ja en la creació d’alguns cartells cinematogràfics. Posteriorment, s’independitza i treballa per compte propi per a segells com Tandem Films, Mahier Films, Cosmos Films, Rosa Films, Suevia Films, CB Films i per a productores de Hollywood que operaven a Espanya –entre les quals cal destacar Universal, Paramount, MGM, United Artist i la Fox.

La Filmoteca, que disposa de gairebé un miler de reproduccions de cartells creats per Mac, exhibeix enLa muerte tenía un precio (cartell dissenyat per MAC el 1966) aquesta exposició –comissariada per Núria Expósito– una selecció de les obres més significatives, títols emblemàtics i dissenys singulars a través d’un recorregut per la producció de l’artista. Un trajecte en solitari que dura trenta-tres anys (des del cartell de Nagana, de 1955, fins al d’El placer de matar, l’any 1988). L’autor deixa darrere seu més de tres mil cartells cinematogràfics, peces que han de ser vistes com a obres pictòriques més enllà de simples pòsters de cinema.

Admirat per grans personalitats com Charlton Heston o Kirk Douglas, Mac és una figura irrepetible. La creativitat, l’expressivitat i la transgressió són algunes de les seves qualitats. La quantitat de la seva producció, la qualitat de les seves creacions i l’adaptació de l’autor als diferents gèneres feien absolutament necessària aquesta revisió de la seva obra que ara us proposem.

 

Àmbits

• Introducció.
• Explorem “MAC”.
• Diversitat de gèneres.
• Més enllà del grafisme.

Credits

Una producció de:
Filmoteca de Catalunya – Institut Català de les Empreses Culturals – Departament de Cultura –Generalitat de Catalunya.

Comissariat i coordinació: Núria Expósito Ballesté.
Ajudant de Coordinació: Irene Vicente Salas.
Disseny: Lluís Pera.
Disseny gràfic: Lali Almonacid.
Producció: Itinerart.
Grafisme i edició audiovisual: Luís Calvo Llácer.
Peces audiovisuals:
Un chico de portada (El arte de Macario Gómez) / David Muñoz, 2012.
Mac, més enllà del cartell / Luís Calvo i Núria Expósito, 2014. 

Correcció, revisió lingüística i traducció: Traducciones y Tratamiento de la Documentación, S.L.

Taller d’estiu conduït per: Refrito Club.

Agraïments:

Macari Gómez Quibús-Josefina Alemany Ferrer -Marga Gómez Alemany i família- Encoplesa (Salvador Roure Vila)- Paco Baena- Montse Esparbé -Freaks-Books- Helena Gomà- Xavi Massats- David Muñoz- Antoni Pastor- Pere Portabella - Rafael Rodriguez- Akira Valero- Ajuntament Olesa de Montserrat.