Premsa

'Aula B' posa el punt final a 'Aula de Cinema'

The Rocky Horror Picture Show

29/05/2023

L’Aula B programa ‘Navajeros’ i ‘The Rocky Horror Picture Show’ per tancar l’Aula de Cinema 2022/23. Alumnes de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra han seleccionat aquestes dues sessions com a activitat complementària i cloenda del curs 'Aula de Cinema', que ha tingut 2022/2023 3.600 espectadors en les 30 sessions de dimecres, xifra que suposa una mitjana de 120 persones per sessió.

L’Aula B és un projecte educatiu en què els i les estudiants, acompanyats per l’equip de la Filmoteca i el professorat de les universitats i els centres col·laboradors, reflexionen sobre la història del cinema i el fet de programar.

En aquesta segona edició, l’alumnat de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha treballat durant tot el curs per programar dues sessions en diàleg amb les pel·lícules que han format part de l‘Aula de Cinema 2022-2023. Les pel·lícules escollides han estat Navajeros d’Eloy de la Iglesia, film fundacional de l’anomenat cinema quinqui amb el qual es vol reflexionar sobre la poètica dels marges, aquella que és deixada de banda per les ideologies hegemòniques, i The Rocky Horror Picture Show de Jim Sharman, exemple paradigmàtic del cinema queer, propostes trencadores narrativament i sovint silenciades i que han esdevingut cultura popular.

Navajeros
Navajeros

 

L’Aula B al podcast ‘Viatge a Júpiter’

Podeu conèixer més detalls de l’Aula B escoltant una interessant conversa amb l’Ana Camps, dels serveis educatius de la Filmoteca, l’Albert Elduque, professor de la Universitat Pompeu Fabra, i amb l’Olívia Lund i l’Óscar García, alumnes d’aquesta assignatura que han seleccionat els films programats i la Marta Armengou, realitzadora del podcast de la Filmoteca Viatge a Júpiter, disponible als canals d’Ivoox i Spotify.

Podcast Aula B

 

Aula B és un projecte creat en col·laboració amb la UPF i que resta obert a totes les universitats i escoles de cinema de cara als cursos vinents, i es presenta com a programació complementària al cicle Aula de Cinema.

Els Serveis Educatius de la Filmoteca coordinen aquest curs d’Història del Cinema que, des de fa vint-i-cinc anys, recorre la història d’aquest art i llenguatge com a complement de la docència en diverses universitats i escoles. La selecció de títols ha mostrat com han canviat els cànons i de quina manera les perspectives individuals i hegemòniques s’han obert a diverses alternatives culturals, de gènere o de patrons estètics. Una programació oberta al diàleg interactiu entre la pantalla i els espectadors, l’acadèmia i l’espectacle, la realitat i les seves representacions. Aquesta altra mirada ha anat acompanyada de debats que han seguit a algunes sessions o d’aquesta programació complementària sorgida dels mateixos alumnes i espectadors que ara proposa Aula B.

 

3.600 espectadors a ‘Aula de Cinema’ el curs 2022/2023

L’Aula de Cinema 2022/2023 ha sumat un total de 3.600 espectadors en les 30 sessions del curs dels dimecres a les 17.00 h, presentades per docents de les universitats i escoles de cinema col·laboradores i obertes al debat després de les projeccions. La mitjana d’espectadors d’aquestes sessions acompanyades ha estat de 120.

 

Aula de Cinema compta amb la col·laboració de la pràctica totalitat d’universitats amb docència cinematogràfica i escoles professionals de cinema del nostre país: UB - Universitat de Barcelona; UAB - Universitat Autònoma de Barcelona; UPF - Universitat Pompeu Fabra; UIC - Universitat Internacional de Catalunya; URL - Universitat Ramon Llull-Blanquerna; UVic-UCC - Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; ECIB - Escola de Cinema de Barcelona; ELISAVA - Escola Universitària de Barcelona; Bande à Part -Escuela de Cine; FX Cinema - Barcelona Film School; La Casa del Cine i Escuela de cine Educa tu mirada.

Aula de Cinema 2022-2023