Premsa

Aurel, el director de ‘Josep’, a la Setmana del Cineclubisme Català

Josep

14/09/2021

El cineasta rebrà el Premi José María Nunes de la Federació Catalana de Cineclubs a la millor pel·lícula catalana del 2020. La programació també inclou ‘Guest’, de José Luis Guerín, i ‘A febre’, de Maya Werneck Da-Rin, menció especial del Premi Don Quijote a L’Alternativa 2020.

De l’1 al 7 d’octubre la Filmoteca de Catalunya acollirà la vuitena edició de la Setmana del Cineclubisme Català, un dels principals esdeveniments del moviment cineclubista dels territoris de parla catalana.

En la sessió inaugural, divendres 1 d’octubre a les 20.00 h a la Sala Chomón es lliuraran els tres premis José María Nunes de la Federació Catalana de Cineclubs (FCC): a la millor pel·lícula catalana de l’any, a la persona o entitat vinculada al cineclubisme i al fet cineclubista de l’any.

El premi al millor film català de 2020 s’ha atorgat a Josep, la peripècia del dibuixant Josep Bartolí en un camp de concentració francès a les acaballes de la Guerra Civil espanyola magistralment recreada en animació per Aurel. El cineasta rebrà personalment el premi de mans de la presidenta de la Federació Catalana de Cineclubs, Emma Fernández, presentarà la sessió i mantindrà un col·loqui amb el públic.

El jurat també ha decidit atorgar dos premis que reivindiquen el paper de les dones en el sector cinematogràfic català. Per una banda, el guardó al fet cineclubista ha anat a parar al cineclub Cinema del Diable de Martorell, per recuperar, a través del principal premi de la Mostra de curtmetratges dirigits per dones, el nom de Guillemette Huerre, cofundadora del primer cineclub infantil de Catalunya i coautora de diversos llibres sobre història del cinema català juntament amb Miquel Porter. Per altra banda, el premi a la persona o entitat especialment relacionada amb els cineclubs catalans és per a Drac Màgic, una institució que en els seus cinquanta anys de trajectòria s’ha convertit en un actiu essencial en la dinamització de l’audiovisual català, distribuïdora d’un extens catàleg de films familiars, amb una ferma aposta per la pedagogia a través del cinema i l’organització de la Mostra Internacional de Films de Dones, entre d’altres.

A febre
A febre

En la resta de sessions de la Setmana es projectaran A febre (Maya Werneck Da-Rin, 2019), menció especial del Premi Don Quijote a L’Alternativa del 2020, destacada pel jurat pel seu relat de les condicions en què viuen els pobles indígenes de l’Amazònia i les contradiccions de la seva vida, el seu entorn familiar i la seva cultura; un títol del catàleg de la FilmoXarxa, Guest (José Luis Guerín, 2010); un clàssic del segle XXI escollit pel Cineclub Olot, Columbus (Kogonada, 2017); Quim Crusellas, guanyador del premi a la persona vinculada al cineclubisme en l’edició de l’any passat, ha seleccionat Kairo (Kiyoshi Kurosawa, 2001) i un film provinent del cineclubisme internacional, Big Bang (Wilson Burbano, 2020), que comptarà amb una presentació enregistrada en vídeo pel seu director.

Amb la col·laboració de:

FCC