Cineastes a l’escola: Marga Almirall

Cineastes a l'escola
Cineastes a l'escola
Cineastes a l'escola
Cineastes a l'escola

03/06/2021

Dilluns 31 de maig va tenir lloc una nova edició de “Cineastes a l’escola” a l’Escola Pau Casals de Rubí de la mà de la Filmoteca de Catalunya en el marc de l’Aliança Magnet.

Cineastes a l’Escola és una proposta educativa creada per l’Escola Pau Casals de Rubí en aliança Magnet amb la Filmoteca de Catalunya en què cineastes d’àmbits diversos establiran un diàleg amb l’alumnat per tal de donar a conèixer el que hi ha darrera de la creació d’un film. L’any passat les cineastes convidades van ser la directora Mar Coll i l’actriu Nausicaa Bonnín, enguany ha estat la realitzadora i muntadora Marga Almirall qui ha compartit la seva professió amb l’alumnat de l’escola.

Alumnat Pau Casals i Marga Almirall

Actualment l’alumnat de 6è està preparant un curtmetratge documental a l’entorn de la seva experiència a l’espai on han viscut i crescut des dels 3 anys. Ara que acaba la seva etapa d’educació primària l’alumnat vol plasmar la seva visió del que ha significat per ells i elles viure l’Escola Pau Casals de Rubí i per fer-ho, s’endinsaran en el procés de creació d’un curtmetratge. El professorat ha acompanyat al grup en la cerca de referents com les vídeo-cartes, el diari filmat i la no ficció. Per acompanyar aquesta aventura es va convidar Marga Almirall, cineasta que treballa des de fa anys en formats de no ficció i que va respondre les preguntes de l’alumnat.

Aquesta conversa entre alumnes i Marga Almirall va servir per endinsar-se en l’univers artístic de la cineasta catalana, esdevenir un mirall creatiu entre l’alumnat i resoldre els neguits i contratemps en la construcció i creació d’un curtmetratge. Alguns dels temes que van sorgir van ser l’exposició de la vida íntima a través de diaris i la seva analogia amb els videoblogs a Youtube. També es va parlar de la dificultat d’escollir allò que veiem davant de la gran oferta actual. Marga Almirall també va incidir en el treball amb material d’arxiu “Hi ha moltes imatges creades. És bo agafar-les i portar-les a nous terrenys i significats a través del muntatge”. La cineasta va aprofitar per mostrar la càmera de super8 amb la què el seu avi va filmar les imatges del curt “Elena Universo” així com la llibreta de la seva àvia que li va servir per donar forma al guió.


Posteriorment, la Júlia Betrian dels Serveis Educatius de la Filmoteca, va impartir un taller de guió per complementar els aprenentatges generats durant la conversa amb la cineasta. Així el grup va poder encaminar aquesta important part del curt que es presentarà el 15 de juny a La Sala de Rubí.

Càmera i llibreta  Taller de guió

 

Magnet Pau Casals