Premsa

El taller 'Vivim el barri' presenta els tres curts resultants dilluns 5 de setembre

31/08/2022

Del 26 d’agost al 2 de setembre el taller ha aplegat a un grup d’onze joves del barri del Raval en una iniciativa organitzada per la Filmoteca de Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació Tot Raval, i dinamitzada per la Cooperativa la Selva. Dilluns 5 de setembre a les 19.00 h a la Sala Chomón es farà la presentació dels tres curtmetratges resultants del taller, en presència dels i les joves creadores, les entitats col·laboradores, amistats i familiars. Els curts basculen entre el documental i la ficció i parteixen sovint d’experiències personals dels joves, amb reflexions sobre temes que els mouen i que han indagat al taller com la solidaritat veïnal, la discriminació o els processos migratoris

La Filmoteca de Catalunya, en col·laboració amb la Fundació Tot Raval, ha organitzat el taller d’experimentació cinematogràfica Vivim el barri, adreçat a joves de 16 a 20 anys del barri del Raval de Barcelona o vinculats a associacions o entitats del barri. El taller s’ha desenvolupat, en la seva segona edició, durant set dies, del 26 d’agost al 3 de setembre, i ha comptat amb la dinamització de cineastes de la Cooperativa La Selva.

Els objectius d’aquesta activitat, que coordinen els serveis educatius de la Filmoteca són:

  • Fer accessible la formació al voltant del cinema, un espai que tradicionalment requereix de mitjans professionals d’alt cost i d’una alta especialització tècnica.
  • Incidir en el pensament crític, la sensibilització i la presa de consciència sobre assumptes urgents com el feminisme, l’ecologia, l’antiracisme i l’antifeixisme a través de l’experimentació cinematogràfica.
  • Apropar i expandir allò que fa la Filmoteca de Catalunya en el seu vessant educatiu i cinematogràfic.
  • Impulsar un espai de creació amb persones joves del barri del Raval i donar cabuda als seus interessos artístics i creatius a través de la coneixença d’altres joves i de professionals del món del cinema.

Els set dies del taller els nois i noies participants, dividits en grups, han viscut el procés de creació d’un curtmetratge documental, amb la visita i l’acompanyament de tres cineastes:

Heidi Ramírez
Fotografi, editori de vídeo, poeta, programadori cultural i tallerista resident a Barcelona. La seva obra té el centre en l’autoretrat com a mecanisme de representació i en allò sensorial per habitar altres dinàmiques de creació audiovisual.

Dami Sainz
Realitzadori de cinema document i docent de l’Escola de Cinema de Cuba, combina la seva feina com a cineasta amb la de producció i programació a Cuba, Espanya i Mèxic.

Juan Soto Taborda
Realitzador i muntador de cinema resident a Barcelona. La seva pràctica artística està enfocada al muntatge i el treball amb material d’arxiu.

Gunsal Begun
Productor i músic que ha acompanyat els joves en la creació de la banda sonora dels curtmetratges.

El taller ha tingut lloc a l’Arts Santa Mònica i a la Filmoteca de Catalunya i ha comptat amb la complicitat i la participació de diverses entitats, veïns i veïnes i col·lectius del barri del Raval.

Els joves han treballat tots els processos de l’elaboració d’una pel·lícula: guió, localitzacions, rodatge, muntatge, banda sonora... El resultat de l’activitat són tres curtmetratges que es podran veure el dia 5 de setembre a la Sala Chomón de la Filmoteca, en presència dels i les joves creadores, les entitats col·laboradores, amistats i familiars.

#RavalEstiuEducatiu

 

Amb la col·laboració de:

Tot Raval