Premsa
10/02/2025
El Premi del Públic LUX es lliura cada any com a reconeixement al cinema europeu que sensibilitza sobre qüestions socials, polítiques i culturals d’actualitat a Europa. Les projeccions dels films finalistes, gratuïtes, seran els dies 13, 20 i 27 de febrer, 6 de març i 18 d’abril.
La Filmoteca de Catalunya acollirà del febrer a l’abril la projecció gratuïta de les cinc pel·lícules nominades al Premi del Públic LUX 2025, organitzat pel Parlament Europeu i l’European Film Academy, en col·laboració amb Creative Europe MEDIA i la xarxa Europa Cinemas.
El cicle s’inaugura dijous 13 de febrer amb Julie Keeps Quiet, de Leonardo van Dijl, que va passar pel Festival de Cannes. Continuarà amb Animal, de Sofia Exarchou, guanyadora de set premis de l’Acadèmia de Cinema Grec, el documental Dahomey, de Mati Diop, guanyador de l’Ós d’Or al Festival de Berlín, i el 18 d’abril serà el torn de Flow, de Gints Zilbalodis, candidata als Oscar en les categories de millor pel·lícula internacional i millor pel·lícula d’animació.
Abans, dijous 6 de març, es projectarà el documental Intercepted, dirigit per Oksana Karpovych (Kíiv, Ucraïna, 1990). La pel·lícula va participar a la darrera edició de la Berlinale, on va rebre les mencions especials del Jurat Ecumènic i del Premi d’Amnistia Internacional.
Dijous 13 de febrer 20.00 h
Julie Keeps Quiet
Bèlgica, Suècia.
Drama de Leonardo Van Dijl al voltant de Julie, la jugadora estrella d'una acadèmia de tennis d'elit. De sobte, el seu entrenador és investigat i suspès. Quan tots els jugadors del club s'animen a parlar, Julie decideix guardar silenci.
Dijous 20 de febrer 20.00
Animal
Grècia, Àustria, Romania, Xipre, Bulgària.
Dirigida per Sofia Exarchou, la pel·lícula segueix la Kalia, que dirigeix els animadors d'un complex turístic de tot inclòs sota l’ardent sol grec. A mesura que avança l'estiu i augmenta la pressió de la feina, les nits es tornen violentes. Però quan els focus estan al teu damunt, l'espectacle ha de continuar.
Dijous 27 de febrer 20.00 h
Dahomey
França, Senegal, Benín.
La directora Mati Diop explica la història de 26 tresors reals del Regne de Dahomey a punt de ser retornats des de París al seu país d'origen, l'actual República de Benín. Les tropes colonials franceses se'ls van emportar el 1892, juntament amb altres milers d'objectes. Però la devolució d'aquests tresors suscita vius debats entre els estudiants de la Universitat local d’Abomey-Calavi.
Dijous 6 de març 20.00 h
Intercepted
Canadà, França, Ucraïna.
Dirigit per Oksana Karpovych, aquest documental retrata amb cruesa com la guerra deshumanitza les persones a través de milers de trucades telefòniques interceptades que soldats russos van fer des del camp de batalla a Ucraïna. Les veus dels soldats revelen les il·lusions, la pèrdua de la raó, el dubte, la decepció, els crims de guerra i els efectes de la propaganda.
Divendres 18 d’abril 17.00 h
Flow
Letònia, França, Bèlgica.
El director Gints Zilbalodis va crear una pel·lícula de fantasia animada sobre la supervivència a la fi del món. El gat és un animal solitari, però com que la seva llar és devastada per una inundació, haurà de formar equip amb els altres animals malgrat les seves diferències. Navegant per paisatges místics, afronten els reptes d'adaptar-se a aquest nou món.
Sessions gratuïtes. Aforament limitat. Entrades disponibles a taquilla.
El premi LUX s’atorga per votació al 50% entre la ciutadania europea i els diputats al Parlament Europeu. La ciutadania pot votar fins a l’abril les cinc pel·lícules a la pàgina web del premi, amb una puntuació d’entre una i cinc estrelles.
A l’abril tindrà lloc el lliurament del guardó en una cerimònia a Brussel·les, en què els guanyadors rebran la distinció de mans de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola.
Des de 2007, el Parlament Europeu atorga anualment el Premi LUX de Cinema a pel·lícules que, a través de les seves històries, contribueixen al debat públic europeu, tractant assumptes com la solidaritat, la crisi econòmica, la immigració, la justícia, les llibertats públiques o els drets fonamentals.
La iniciativa és també una manera de donar visibilitat al cinema europeu, ja que la majoria de les pel·lícules europees només es projecten al país en què han estat produïdes i no solen distribuir-se més enllà de les seves fronteres. Aquest fet resulta encara més sorprenent si es té en compte que, encara que més del 60% de les pel·lícules que s'estrenen a la UE són europees, aquestes suposen únicament un terç del total d'espectadors.
En el marc del Premi LUX es promou la distribució de les candidates perquè arribin més enllà de les seves fronteres nacionals. Les cinc pel·lícules seran subtitulades en les 24 llengües oficials de la Unió Europea.
Les pel·lícules que han guanyat el Premi LUX fins ara són: Auf der anderen Seite, de Fatih Akin (2007); Le Silence de Lorna, dels germans Dardenne (2008); Welcome, de Philippe Lioret (2009); Die Fremde, de Feo Aladag (2010); Les neiges du Kilimanjaro, de Robert Guédiguian (2011); Io sono Li, d'Andrea Segre (2012), The Broken Circle Breakdown, de Felix van Groeningen (2013); Ida, de Pawel Pawlikowski (2014); Mustang, de Deniz Gamze Ergüven (2015); Toni Erdmann, de Maren Ade (2016); Sámi Blood, d’Amanda Kernell (2017); Woman at War, de Benedikt Erlingsson (2018); God Exists, Her Name Is Petrunija, de Teona Strugar Mitevska (2019); Collective, d’Alexander Nanau (2021); Quo Vadis, Aida?, de Jasmila Žbanić (2022); Close, de Lukas Dhont (2023) i The Teachers’ Lounge, d’Iker Çatak (2024).
Amb la col·laboració de: