Premsa

Setmana del Cineclubisme Català 2023

Loquilandia

13/09/2023

La tradicional trobada del moviment cineclubista a la Filmoteca arriba a la seva desena edició, que se celebrarà del 3 al 8 d’octubre, amb sessions programades per Carla Simón, Pere Portabella o la Federació Italiana de Cineclubs. La Setmana s’inaugurarà amb el lliurament dels Premis Nunes, que enguany distingeixen ‘Alcarràs’ de Carla Simón, com a film català de 2022, el Cineclub AC Granollers i l’empresària cinematogràfica Alba Molas.

La Setmana del Cineclubisme és un dels principals esdeveniments del moviment cineclubista dels territoris de parla catalana. En el 10è aniversari de la Setmana, la Federació Catalana de Cineclubs proposa un seguit de pel·lícules que volen mostrar l’empenta del moviment cineclubista, que viu un moment dolç amb un increment considerable de sessions programades i d’espectadors, més de 100.000 l’any 2022.

Setmana del Cineclubisme 2023

Al llarg de sis dies, es programen diferents títols escollits per persones i entitats directament lligades al moviment. Carla Simón ha proposat Pastorali, d’Otar Iosselani, una pel·lícula que la cineasta reconeix com a inspiració a l’hora de preparar Alcarràs, i Pere Portabella la singularíssima comèdia esbojarrada Hellzapoppin’ (Loquilandia), d’H.C. Potter. La Federació Italiana de Cineclubs proposa un clàssic dels anys seixanta, Fuoco!, de Roberto Lazzerini. També hi haurà una sessió doble d’homenatge al 20è aniversari del festival Nits de cinema oriental de Vic, amb A Beauty Carved in Time i Butterflies, i es projectarà la Menció Honorífica del Premi Quijote de la Federació Internacional de Cineclubs de l’any passat al festival L’Alternativa, Une vie comme une autre, de Faustine Cros. La Setmana es clourà amb la proposta del clàssic del segle XXI que fa el Club Cinema Castellar del Vallès: Paraíso, d’Andrey Konchalovsky.

Pastorali
Pastorali

 

Premis Nunes 2023

La sessió inaugural de la Setmana del Cineclubisme, dimarts 3 d’octubre a les 20.00 h a la Sala Chomón, inclourà, a més de la projecció de Pastorali d’Otar Iosselani presentada per Carla Simón, el lliurament dels Premis Nunes, uns reconeixements nascuts el 2011 en homenatge al cineasta Jose Maria Nunes que pretenen reivindicar la tasca de personalitats, institucions i films en clau cineclubista.

Els premis es divideixen en tres categories:

-    Millor pel·lícula catalana:
Alcarràs, de Carla Simón ha estat triada per votació popular de tots els cineclubs federats entre els films de producció catalana estrenats el 2022.

-    Millor fet cineclubista:
Cineclub AC Granollers per la fundació del Cineclub Jove de La Crida Edison, un grup format per nois i noies d’entre 17 i 25 anys que organitza trobades mensuals per fer projeccions gratuïtes i debats, i que funciona de forma participativa i horitzontal.

-    Persona o entitat especialment relacionada amb els cineclubs:
Alba Molas, distribuïdora cinematogràfica d’extensa trajectòria professional, una de les primeres dones que es va dedicar a la distribució de cinema a Espanya. La seva carrera ha estat lligada a la distribució, programació i exhibició principalment als territoris de parla catalana. Va ser representant de Musidora, distribuïdora independent que va portar a les dècades dels vuitanta, noranta i 2000 films de cineastes com Aki Kaurismäki, Jim Jarmush, Wim Wenders, Fassbinder o Agnès Varda, i més endavant va crear la seva pròpia empresa, Alba Molas serveis cinematogràfics. Molas va estar en actiu fins al 2020.

Hi assistiran, entre d’altres, Carla Simón, Alba Molas i Emma Fernández, presidenta de la Federació Catalana de Cineclubs. En la mateixa sessió es presentarà l’informe que publica anualment la Federació, amb unes xifres de 2022 que demostren que els cineclubs van recuperar la plena activitat deixant enrere els efectes adversos de la pandèmia, i superant tots els registres tant pel que fa a sessions programades, 1.844 (23% més que l’any anterior), com en nombre d’espectadors, que per primera va superar els 100.000 en un any.

Butterflies
Butterflies

 

Amb la col·laboració de: 

Federació Catalana de Cineclubs