Cicle

Centenari de Jean-Pierre Melville

Le silence de la mer (Jean-Pierre Melville, 1947)

21/12/2017 - 10/01/2018

calendario

L’aportació fonamental del cineasta al setè art ve de la mà del thriller. Els polars de Melville, tot i que estan enormement influenciats pel cinema nord-americà, constitueixen la gran aportació europea al gènere.

Independent fins al moll de l’os i creador dels seus propis estudis, és un cineasta total que prioritza l’escriptura del guió i el muntatge als altres processos de creació. La seva influència és bàsica en el cinema de la modernitat: els membres de la Nouvelle Vague el consideren el seu pare espiritual, però també el reivindiquen Jarmusch, Tarantino, Kaurismäki, To, Scorsese i Kitano.

El cicle, que commemora el centenari del cineasta, continua al gener amb Le doulos; Léon Morin, prêtre; Le SamouraïDeux hommes à Manhattan; Le deuxième souffle i L’armée des ombres.

 

 

Amb la col·laboració de

Jean-Pierre Melville Foundation

Programa

Le cercle rouge
El cercle vermell
JEAN-PIERRE MELVILLE, 1970.
Un flic
Crònica negra
Un jove comissari és, alhora, l’amic i el perseguidor del propietari d’un club nocturn. El darrer film de Melville, rodat pocs mesos abans de la mort del cineasta, segueix fil per randa els postulats del seu cinema negre i està protagonitzat per personatges ambigus en un món ple de clarobscurs.
Bob le Flambeur
Bob el jugador
Un jugador compulsiu de Montmartre creu que pot donar el cop de la seva vida a un casino. Clar precursor de la Nouvelle Vague, el primer policíac de Melville és tot un clàssic imbuït de bellesa i malenconia.
Le Doulos
El confident
Thriller intens amb aires de tragèdia clàssica. Maurice Faugel acaba de complir condemna a la presó. Per aconseguir diners assassina a un amic i li roba les joies que tenia amagades.
Léon Morin, prêtre
Léon Morin, sacerdote
Segona Guerra Mundial en una petita ciutat francesa. Una jove viuda viu amb dificultats la situació de el conflicte bèl·lic, i es veu obligada a enviar la seva filla a treballar al camp.
Le Samouraï
El silencio de un hombre
“No hi ha solitud més profunda que la d’un samurai, llevat, potser, de la d’un tigre a la selva.” Aquesta citació de Melville retrata el tarannà lacònic i ascètic de Jeff Costello, un pistoler a sou que es veurà assetjat per la policia i per la banda de gàngsters que li van encomanar una feina.
L'armée des ombres
L’exèrcit de les ombres
JEAN-PIERRE MELVILLE, 1969.
Sessió doble: '24 heures de la vie d’un clown' i 'Sous le nom de Melville'
Una doble sessió en què descobrirem un film del qual el cineasta no se sentia especialment orgullós –de fet, va prohibir-ne l’exhibició, deixant les possibles excepcions a aquesta negativa als seus hereus. Excepcionalment, el nebot del cineasta, Laurent Grousset, ha autoritzat la projecció del film, tot i que per un problema de darrera hora no podrà assistir a la projecció, com estava previst.