Cicle

Cineclubisme: El públic s’organitza

01/10/2019 - 31/01/2020

calendario

Commemorem el 40è aniversari de la Federació Catalana de Cineclubs amb una exposició i un cicle que posa en relleu la tasca imprescindible d’aquesta entitat en la difusió de la cultura cinematogràfica arreu del territori català.                

La Federació Catalana de Cineclubs (FCC) arriba als primers 40 anys de vida i ho celebrem amb una exposició que revisa i explica el fenomen del cineclubisme, paratge d’experiències personalment iniciàtiques i col·lectivament estimulants, i amb un cicle compost per una selecció de pel·lícules que han estat importants a través dels temps. Una manera d’atiar la flama que continua cremant.

Des de les primeres dècades d’existència del cinema va haver-hi gent que el va considerar una enorme finestra oberta al coneixement i al gaudi. En barris obrers que buscaven la protecció que l’educació podia facilitar en un món sense miraments socials, en societats burgeses que cercaven l’alta cultura en allò que havia nascut com a espectacle de fira, comencen a aparèixer per tot el món grups de persones, espectadors de cinema, que s’associen per projectar films i discutir sobre aquests o a partir d’aquests. Han nascut els cineclubs.

Potser alguns joves no han assistit fins ara a cap sessió de cineclub. En canvi, potser els més grans recorden uns temps, a la seva joventut, en què els cineclubs eren un dels pocs àmbits on captar i discutir sobre tot un món que semblava vedat, per tal de poder canviar-lo de manera activa. Aquesta flama continua viva avui i de manera significativa més enllà de Barcelona, a ciutats de comarca on el cineclub és el millor espai per veure bon cinema en pantalla gran i per trobar-se.

Els cineclubistes, com a representants de la societat civil organitzada, participen en les polítiques culturals del seu municipi. Són espectadors que, des de les seves entitats, es converteixen en actius programadors de cinema.

Aquest 2019 són 54 els cineclubs federats provinents de tots els territoris de parla catalana. Són el públic organitzat.

Una exposició comissariada per Juan Manuel García Ferrer commemora els 40 anys de la Federació Catalna de Cineclubs, coincidint amb la VI Setmana del Cineclubisme Català. Aquesta edició inclou tres films clàssics i dues produccions contemporànies, a més del lliurament dels Premis Nunes.

 

Amb la col·laboració de:

logo

Programa

Smultronstället
Fresas salvajes
INGMAR BERGMAN, 1957
Pather Panchali
La canción del camino
SATYAJIT RAY, 1955
Donkeyote
CHICO PEREIRA, 2017
América
ERICK STOLL, CHASE WHITESIDE, 2018
Annie Hall
WOODY ALLEN, 1977
Mones com la Becky
JOAQUIM JORDÀ, NÚRIA VILLAZÁN, 1999.
4 luni, 3 saptamâni si 2 zile
4 meses, 3 semanas, 2 días
CRISTIAN MUNGIU, 2007.
Ta'm e guilass
El sabor de les cireres
ABBAS KIAROSTAMI, 1997
Au revoir les enfants
Adiós, muchachos
LOUIS MALLE, 1987
C'eravamo tanto amati
Ens havíem estimat tant
ETTORE SCOLA, 1974.
Kauas pilvet karkaavat
Núvols passatgers
AKI KAURISMÄKI, 1996.
Lásky jedné Plavovlásky
Els amors d'una rossa
MILOS FORMAN, 1965.
Una mujer fantástica
SEBASTIÁN LELIO, 2017.
Das weisse Band
La cinta blanca
MICHAEL HANEKE, 2009.
In This World
MICHAEL WINTERBOTTOM, 2002.
Rashomon
AKIRA KUROSAWA, 1950.
Stranger Than Paradise
Extraños en el paraíso
JIM JARMUSCH, 1984.
Dom za vesanje
El tiempo de los gitanos
EMIR KUSTURICA, 1988
El ángel exterminador
LUIS BUÑUEL, 1962
A Torinói ló
El cavall de Torí
BÉLA TARR, ÁGNES HRANITZKY, 2011
Queimada
GILLO PONTECORVO, 1969
Melancholia
LARS VON TRIER, 2011
Vacas
JULIO MEDEM, 1992
No Country for Old Men
No es país para viejos
ETHAN COEN, JOEL COEN, 2007
A Woman Under the Influence
Una mujer bajo la influencia
JOHN CASSAVETES, 1974