Cicle

Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2022

Érase una vez

27/10/2022 - 27/10/2022

calendario

Una erupció d’històries

El 27 d'octubre celebrem les pel·lícules, i és que totes elles expliquen històries alhora que mostren les cultures i les idees que les van crear. Son una font de coneixement bastíssim i dipòsit de memòria col·lectiva que ajuda a créixer i comprendre el món que vivim. Al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca és on es desvetllen algunes d'aquestes històries: la principal, la que es veu a la pantalla; la resta, les volgudament invisibles, parlen de la producció, el rodatge, l'estrena; d'altres, de materials, canvis tecnològics i pèrdues; fins a arribar a històries més actuals de recuperació, digitalització i restauració.

Un volcà centra la primera història, La Montagne Infidèle, documental rodat a la Itàlia feixista pel cineasta i filòsof Jean Epstein el 1923; i per acabar, un conte, Érase una vez..., llargmetratge de dibuixos animats, emblema del cinema i la cultura catalana de la postguerra. Els dos títols comparteixen la singularitat d'haver sobreviscut en formats menors als originals, i de ser dos treballs d'excepció, tant per la seva complexitat tècnica, com per la seva magnitud històrica.

Ambdues us esperen a la pantalla gran per celebrar les històries del cinema, tot reivindicant "el paper d'aquest patrimoni en la construcció de la pau", en paraules de la UNESCO.

Programa

La montagne infidèle
La montaña traidora
JEAN EPSTEIN, 1923.
Érase una vez...
JOSÉ ESCOBAR, ALEXANDRE CIRICI-PELLICER, 1950.