Cicle

Festival de Cinema Jueu 2017

The History of Love (Radu Mihaileanu, 2016)
Koudelka fotografuje Svatou zemi / Koudelka fotografia terra Santa Gilad Baram, 2015
Diaspora, ogni fine è un inizio (Luigi Faccini, 2016)

12/09/2017 - 30/09/2017

calendario

Pot ser militant i mostrar-se crítica sobre els orígens del modern Estat d’Israel, com a Junction 48, treballar per salvar-nos la memòria d’una de les gran tragèdies de la humanitat, com és el cas de Mauthausen 2030, celebrar la vida i l’amor com ho fa el darrer film de Radu Mihaileanu -dediquem un cicle als seus films menys coneguts a la nostra terra- o revisar la història per tornar-nos a posar enfront de les responsabilitats individuals i col·lectives com ho sap fer A German Life. Són produccions franceses, russes, alemanyes i israelianes, rodades a Ucraïna, els Estats Units i molts altres llocs, parlades en diferents idiomes, fins i tot en jiddisch, com és el cas dels dos films polonesos dels anys 1936 i 1937, quan el nazisme ja havia posat en marxa la seva maquinària d’odi.

El programa es completa amb una sessió extraordinària dedicada a Ibérica Films, una productora catalana fundada per David Oliver, un alemany jueu que va arribar a Barcelona el 1934 fugint de Hitler.

Aquesta edició està especialment dedicada a Hinda Waiselfisz (Varsòvia, 1935 - Barcelona, 2017), fundadora del festival.

 

Amb la col·laboració de

Festival de Cinema Jueu

Programa

Els exilis d’Ibérica Films: una productora alemanya a la Barcelona republicana
David Oliver, fundador d’Ibérica Films, va néixer el 1880 a la Galítsia dels Carpats en el marc d’una família jueva obligada a fugir dels progroms per instal·lar-se a Bremen el 1905. Interessat per la naixent indústria del cinema, va desenvolupar una gran xarxa de sales que s’estenien d’Amsterdam a Budapest i, el 1915, posseïa un 25% del mercat alemany.
The History of Love, amb presentació i col·loqui amb Radu Mihaileanu el dimarts 12
El cineasta romanès establert a França Radu Mihaileanu (`Trahir', 'Le concert') presenta el seu darrer film a la Filmoteca, un drama romàntic que adapta la novel·la homònima de Nicole Krauss i que va suposar un dels darrers papers en el cinema de Derek Jacobi.
Koudelka Shooting Holy Land, amb presentació a càrrec de Gilad Baram i Manel Úbeda
Gilad Baram, autor de 'Koudelda fotografuje Svatou zemi', i el fotògraf i professor de fotografia Manel Úbeda ens presenten aquest film que ressegueix el trajecte de Josef Koudelka per una de les regions més disputades del planeta.
Diaspora, ogni fine è un inizio, amb presentació a càrrec de Luigi Faccini i Marina Piperno
El director Luigi Faccini i Marina Piperno, la seva companya d'aventures cinematogràfiques durant més de quaranta anys, ens presenten el seu darrer llargmetratge, una reflexió sobre el passat a partir de la història personal de la seva família.
Garofano rosso, amb presentació i col·loqui a càrrec de Luigi Faccini i Marina Piperno
Luigi Faccini i Marina Piperno, companys d'aventures cinematogràfiques durant més de quaranta anys, ens presenten aquest film inspirat en la novel·la homònima d'Elio Vittorini.
A German Life
Una vida alemanya
Brunhilde Pomsel va treballar com a secretària i escenògrafa del ministre de Propaganda nazi Joseph Paul Goebbels. La seva vida reflecteix les grans ruptures històriques del segle XX. Pomsel deixa clar que els perills del feixisme encara no han estat superats.
Junction 48
Cruïlla 48
Any 1948. Desenes de milers de palestins de Lydda són forçats a l'exili per repoblar la ciutat amb jueus. Aleshores, la ciutat palestina de Lydda passa a ser la ciutat israeliana de Lod.
Pesn pesney
Cançó de cançons
A principis del segle XX, en un shtetl jueu, un nen i una nena s’enamoren sense adonar-se que són feliços.
Mir kumen on, amb presentació a càrrec de Golda van der Meer
Golda van der Meer, professora de Filologia anglesa i alemanya a la Universitat de Barcelona i investigadora especialitzada en literatura jiddisch, presenta aquest film que constitueix un testimoni poc comú de la vida jueva a Polònia abans de la Segona Guerra Mundial.
Der Dybuk
El dybbuk
A un shtetl polonès, dos homes joves que han crescut junts prometen en matrimoni els seus futurs fills, fent cas omís a un misteriós viatger que els aconsella que no comprometin la vida de les generacions futures.
Shavua ve Yom
Una setmana i un dia
A mesura que un home acaba la tradicional setmana jueva de dol pel seu fill difunt, la seva dona l'insta a tornar a la seva rutina - però que la shivà hagi acabat no vol dir que la vida sigui com de costum.
Sessió doble: 'Mauthausen 2030' i 'Mémoires tsiganes, l'autre génocide', amb presentació a càrrec de Miquel Romans i Juan Pablo Caja
El productor i autor audiovisual Miquel Romans i l'escriptor, publicista i música Juan Pablo Caja ens introdueixen aquesta doble sessió que permet reflexionar sobre les víctimes sovint més desconegudes del genocidi nazi.
Titos Brille, amb presentació a càrrec d'Adriana Altaras.
La cineasta, actriu i escriptora Adriana Altaras presenta aquest film basat e la història de la seva família i en la cerca constant de les seves arrels.