Cicle

Festival de cinema Jueu 2021

Festival de cinema jueu

06/10/2021 - 21/10/2021

calendario

La programació 23a Edició del Festival de Cinema Jueu està centrada en dos eixos temàtics relacionats entre si: d’una banda, les circumstàncies i la vida dels refugiats i els supervivents. De l’altra, les diferents situacions a les quals s’ha d’enfrontar la població civil i les decisions que es veuen obligats a adoptar els ciutadans per circumstàncies alienes a la seva voluntat durant els conflictes.

Haver d’abandonar el teu país per la intransigència d’un règim dictatorial com els veïns del petit Sero a Nachbarn o com els joves cubans Leonardo i Sara a Sin La Habana. Tornar a la teva terra per rodar una pel·lícula i acabar embolicat en un crim a la Lituània soviètica d’Izaokas. O, acorralat per successius autoritarismes, et vegis abocat a fer coses contra la teva voluntat a la Letònia ocupada pels nazis de Pilsêta pie upes. Ficcions que parlen d’alienació i desarrelament. 

I, com a eix complementari, els moviments de l’avantguarda europea del període d’entreguerres, destacant especialment, però no exclusivament, la contribució jueva, tant des del punt de vista teòric com artístic, i la seva implicació política contra el feixisme ascendent en aquest període.

Man Ray, Gerda Taro, Tristan Zara, el Cabaret Voltaire de Zuric, Roland Penrose, Paul Élouard, el surrealisme, Picasso... Fotògrafs, artistes i poetes, representants de les avantguardes que van sacsejar el món durant el període d’entreguerres, i que es van implicar contra el feixisme ascendent, són els protagonistes dels films documentals d'aquesta edició.

 Ara bé, la peça clau és Bruxelles-transit que uneix la qüestió de l’exili i les avantguardes. La pel·lícula relata l’emigració de la mare del cineasta des de Polònia fins a Bèlgica el 1947, tot centrant-se en les penalitats de l’emigrant universal a partir d’un cas particular; i ho fa en ídix, un idioma associat a la militància jueva d’esquerres.

Festival Cinema Jueu

 

Programa

Das Unwort
La paraula tabú
LEO KHASIN, 2020.
Pilsata pi upis
El pintor de rètols
VIESTURS KAIRISS, 2020.
Searching for Gerda Taro + The Man with Thousand Eyes
Searching for Gerda Taro + L'home dels mil ulls
CAMILLE MÉNAGER, 2021; ALEXANDRU SOLOMON, 2001.
Izaokas
JURGIS MATULEVICIUS, 2019.
Un été à la Garoupe + The Zurich Chronicle
Un estiu a la Garoupe + The Zurich Chronicle
FRANÇOIS LÉVY-KUENTZ, 2020; RADU IGAZSAG, ALEXANDRU SOLOMON, 1996.
Sin La Habana
KAVEH NABATIAN, 2020.
Nachbarn
Veïns
MANO KHALIL, 2021.
A Tramway in Jerusalem
Un tramvia a Jerusalem
AMOS GITAI, 2018.
Bruxelles-transit
SAMY SZLINGERBAUM, 1980.