Cicle

Ford vs. Hawks

The Quiet Man (John Ford, 1952)
Only Angels Have Wings (Howard Hawks, 1939)

06/07/2017 - 19/09/2017

calendario

Ford és, sens dubte, el cronista més gran de la creació del mite fundacional dels Estats Units. Ell hi creia i, al mateix temps, n’era el seu millor crític. En efecte, imprimia la llegenda, però tot dient la veritat. Hawks, en canvi, no vol fer consideracions sobre la història. Prefereix parlar de la feina, dels qui la fan bé i dels que no. I de la guerra de sexes. I de com els homes són patètics davant les dones.

Tots dos són víctimes de malentesos. De Ford hem sentit a dir que era racista i militarista, quan els seus westerns figuren entre els que han explicat millor el genocidi del qual van ser víctimes els indis, alhora que ha retratat amb exactitud la incompetència i l’ambició d’un general o la follia d’una guerra civil. De Hawks lloen sovint els seus musicals, quan és un gènere per al qual no estava dotat. I sí, és un rei de la comèdia, del cinema d’acció i, sobretot, d’una mena d’amor impossible entre homes i dones.

Els films d'ambdós tenen molt sentit de l’humor. Elegíac i familiar el de Ford, cínic i masculí el de Hawks. Són dos grans cineastes, indiscutibles. Referències absolutes. Diferents generacions han crescut guiades per la seva mirada. El cicle, tot i no ser exhaustiu, s’estendrà fins al setembre.

Agraïments: Library of Congress, UCLA Film & Television Archive.

Programa

His Girl Friday
Luna nueva
L'obra teatral de Ben Hecht i Charles MacArthur (que, al seu torn, són també dos guionistes esplèndids) pot presumir d’haver conqueriat irremeiablement el cinema, atès que al llarg dels anys ha estat repetidament adaptada al cel·luloide (Lewis Milestone, Billy Wilder, Ted Kotcheff). La versió de Hawks, amb guió de Charles Lederer, es considera un dels moments culminants de la comèdia clàssica.
Mogambo
És un film que, disfressat de safari africà, enfronta els seus personatges en un combat d’atraccions i seduccions.
Ball of Fire
Bola de fuego
HOWARD HAWKS, 1941.
The Last Hurrah
El último hurra
L’última campanya política del batlle d’una ciutat de l’est dels Estats Units serveix a Ford per fer un retrat d’una societat que va perdent l’idealisme i en què la política esdevindrà a poc a poc, mitjançant la televisió, un espectacle en què tot val.
Barbary Coast
Una dona arriba a la Barbary Coast del San Francisco del 1849. El nom no és en absolut casual: la febre de l’or ha creat un món quasi salvatge on tothom intenta fer fortuna o treure profit dels afortunats.
The Hurricane
Huracán sobre la isla
El repartiment d’aquest film es completa amb les gratificants presències de Raymond Massey i John Carradine.
The Wings of Eagles
Escrito bajo el sol
Biografia de Frank Spig Wead, amic personal de John Ford i un as de l’aviació que, quan es va quedar paralític a causa d’un accident, es va dedicar a escriure per al cinema.
The Rising of the Moon
Quan surti la lluna
Tres històries (“The Majesty of the Law”, “One Minute’s Wait” i “1921”) que tenen Irlanda i la seva vida rural tradicional com a nexe comú.
The Big Sky
El gran cel
Un grup d’homes de procedència molt diversa fan un perillós viatge pel riu cercant una tribu índia per comprar-los pells.
Wagon Master
Caravana de paz
Aquest western il·lustra les dificultats del viatge d’una caravana de colons mormons cap a Utah. Un dels films que Ford preferia d’entre tots els seus, conjuntament amb 'The Fugitive' i 'The Sun Shines Bright'.
Young Mr. Lincoln
El joven Lincoln
Extraordinària evocació dels anys joves del qui seria l’eminent president nord-americà.
Lincoln
El 1865, mentre la guerra civil nord-americana s’apropa a la seva fi, el president Abraham Lincoln proposa una esmena que prohibeixi l’esclavitud als Estats Units.
El Dorado
“Revisió sarcàstica de Rio Bravo. A part del seu to irònic, el punt de vista canvia, sobretot en la presentació d’uns personatges a prop de la vellesa” (Carlos Aguilar).
Rio Bravo
El xèrif d’un poble fronterer aconsegueix atrapar un delinqüent i tancar-lo en una cel·la. Els seus companys pretenen alliberar-lo. Per defensar l’oficina del xèrif, el representant de la llei només disposa de l’ajuda d’un antic pistoler alcohòlic i un jove inexpert.
What Price Glory
El preu de la glòria
Segona versió del film del 1926 de Raoul Walsh sobre les aventures i les rivalitats d’uns oficials nord-americans a França durant la Primera Guerra Mundial.
The Informer
El delator
JOHN FORD, 1935.
Red River
Río Rojo
HOWARD HAWKS, 1948.
Stagecoach
La diligencia
JOHN FORD, 1939.
Cheyenne Autumn
Tardor Xeiene
La nació xeiene queda reduïda a 286 persones. Tot i ser perseguits per la cavalleria dels Estats Units, decideixen escapar d’una reserva d’Oklahoma i emprendre un viatge de 2.400 km per tornar a la terra dels seus avantpassats.
Two Rode Together
Dos cavalguen junts
Un xèrif i un tinent de l’exèrcit fora de servei accepten comandar una caravana de colons amb la intenció de rescatar uns nens blancs capturats pels comanxes.
The Big Sleep
El sueño eterno
HOWARD HAWKS, 1946.
Fort Apache
A 'Fort Apache', una fortificació situada a la frontera d’Arizona, arriba un nou coronel que estableix uns mètodes disciplinaris excessivament rígids.
Donovan's Reef
La taberna del irlandés
JOHN FORD, 1963.
Hatari!
El que hi ha darrere aquest deliciós film de Hawks és el mateix que hi havia darrere el rodatge de 'Mogambo' de Ford: ganes de passar-ho d’allò més bé. Tots dos eren amics de l’aventura, i quin millor lloc per trobar-la que l’Àfrica?
To Have and Have Not
Tener y no tener
Durant la Segona Guerra Mundial dos mariners de l’illa caribenya de Martinica acaben treballant per a la resistència contra els nazis.
Seven Women
Set dones
JOHN FORD, 1965
Only Angels Have Wings | L'aventura de Hollywood
Només els àngels tenen ales
HOWARD HAWKS, 1939.