Cicle

Imatges de perpetradors: Filtracions, reescriptura, migracions

Bophana

19/01/2022 - 29/01/2022

calendario

Les imatges de perpetradors són, com diu Marianne Hirsch, aquelles produccions visuals realitzades pels autors de crims mentre cometen accions violentes. Amb referència als casos de crims de guerra, violència política i genocidis, aquestes imatges adopten el punt de vista dels criminals o dels seus còmplices.

La tipologia d’aquestes imatges és variada i esmunyedissa: generalment clandestines o íntimes, la seva difusió sol portar un punt d’autodenúncia. Per aquesta raó, sovint han estat utilitzades pels enemics de qui les van produir, amb finalitats diferents: la contrapropaganda, la denúncia, l’anàlisi històrica o la retrospectiva.

Aquest cicle pretén reflexionar sobre formes de reescriptura que, basant-se en fotografies, fragments cinematogràfics regulars o subestàndards o de vídeo, construeixen una estructura narrativa o discursiva nova. D’alguna manera, les imatges de perpetradors actuen en el seu interior com objectes trobats, sia com imatge fixa o found footage. El cicle serà presentat per Vicente Sánchez-Biosca, programador del cicle i autor del llibre La muerte en los ojos (Alianza Ensayo). 


Amb la col·laboració de:

Alianza editorialCCM Born

Programa

Standard Operating Procedure
S.O.P.: Standard Operating Procedure
ERROL MORRIS, 2008.
Aufschub
Ajornament
HARUN FAROCKI, 2007.
Retratos de identificação
Retratos de identificación
ANITA LEANDRO, 2014.
Bophana, une tragédie cambodgienne
Bophana, una tragèdia cambodjana
RITHY PANH, 1996.
Euskadi hors d'État
Euskadi, fora de l'Estat
ARTHUR MACCAIG, 1983.
The Maelstrom: A Family Chronicle
El Maelstrom: Una crònica familiar
PÉTER FORGÁCS, 1997.
Shtikat haarchion
A Film Unfinished
YAEL HERSONSKI, 2010.