Cicle

Se abrirán las grandes alamedas. Xile, 50 anys del cop d’estat

1976

04/09/2023 - 21/09/2023

calendario

“Sigan ustedes sabiendo que, mucho más temprano que tarde, se abrirán las grandes alamedas por donde pase el hombre libre para construir una sociedad mejor”.

Amb aquestes paraules retransmeses per ràdio Magallanes, Salvador Allende es dirigia al poble xilè per darrera vegada. Era l’11 de setembre de 1973, el dia en què una facció deslleial de l’exèrcit xilè posava fi al govern d’unitat popular i la vida del seu president. Al cop d’estat va seguir un projecte de destrucció del cos polític i de remodelació del sistema econòmic basat en la violència i la implantació d’un liberalisme econòmic sense límits: un xoc col·lectiu amb repercussions de caràcter social, polític, econòmic i cultural.  

50 anys més tard, ens sumem a les commemoracions universals tot recordant els fets i celebrant els valors i el llegat d’aquelles i aquells que varen lluitar per defensar la llibertat d’acció i pensament. Ho fem recuperant algunes pel·lícules clau rodades dins i fora de Xile durant els anys de dictadura i altres de contemporànies que es confronten amb les conseqüències i la memòria del període, a més d’una referència directa a les revoltes del 2019 i la situació actual del país.

 

Amb la col·laboració de:

Casa América

Cineteca Chile

Centre Salvador Allende

Comitè Ciutadà Salvador Allende

Memorial Democràtic

Programa

La flaca Alejandra
CARMEN CASTILLO, GUY GIRARD, 1994.
Gentile alouette
SERGIO M. CASTILLA, 1984.
Le cas Pinochet
El caso Pinochet
PATRICIO GUZMÁN, 2001.
1976
MANUELA MARTELLI, 2022.