Dossier Film (INCLÒS A Dossier didàctic 2015-2016)

Mustang

Fitxa tècnica

Direcció Deniz Gamze Ergüven
Guió Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour
Música Warren Ellis
Fotografia David Chizallet, Ersin Gok
Interpretació Erol Afsin, Ilayda Akdogan, Doga Zeynep Doguslu
Producció Turquia
Any 2015

Temes clau

 

-Turquia - Matrimonis concertats - Discriminació de gènere - Dona - Igualtat

La crítica diu

 

Un llogaret recòndit en el nord de Turquia. Cinc germanes òrfenes entre la infantesa i l'adolescència. Una comunitat patriarcal i repressiva que s'encarrega d'inhibir els seus instints, que les condemna a l'aïllament i les priva de la seva llibertat d'expressió. Mustang és una rondalla del tancament moral i cultural que batega en el si de les societats castrants, però el seu veritable abast metafòric es revela gràcies a la manera delicada i sensitiva, amb un alt grau d'estilització formal, amb el qual la directora compon les seves imatges, impregnades d'una exquisida poesia evanescent. A través dels ulls de la petita Laley el seu perpetu gest de rebel•lia, ens submergim en una atmosfera lluminosa, tan voluptuosa i carnal com a asfixiant i viciada per la intolerància i la demonització sexual. La càmera es mou orgànicament al voltant de les nenes, les envolta materialitzant les seves frustracions i a nosaltres a través d'un hipnotisme que convida al tràngol sensorial, revelant una obra d'alè tràgic d'exuberant bellesa.

 

Benítez, Beatriz. Mustang. “Fotogramas”, núm. 2069 (mar. 2016), pàg. 16.
 

Proposta d'activitats

3r i 4t d'ESO i Batxillerat/CF

 

  • Mustang és la primera pel.lícula de la directora turca Deniz Gamze Ergüven. Mostra els conflictes d’unes germanes que creixen a la Turquia rural més tradicional, masclista i conservadora, en contraposició al seu desig de llibertat.  Wadjda  (La bicicleta verde. Haifaa Al-Mansour, 2012) tracta la mateixa temàtica i és la primera pel·lícula feta per una dona a l’Aràbia Saudita. Mireu les dues pel·lícules i busqueu-ne els punts en comú. Creieu que reflecteixen les contradiccions de la societat d’aquests dos països? A les dues hi ha objectes o llocs que simbolitzen el desig de llibertat i trencament: quins són?

 

  • El cinema documental pot ser un mirall de situacions d’injustícia, i una eina de lluita i reivindicació per a diferents col·lectius que viuen en desigualtat. Mustang ens mostra com, a través d’una història de ficció, també es pot fer aquesta denúncia. Busqueu exemples de pel·lícules de denúncia social en el cinema de ficció i en el cinema documental. Quines diferències veieu entre els dos gèneres?

 

  • Aquesta pel·lícula mostra la situació de la dona en zones rurals d’un país laic però de majoria islàmica. Creieu que a les zones menys rurals de Turquia trobem la mateixa situació? Al nostre país les dones també patim discriminació per raó de gènere. Quines formes de desigualtat  trobem a la nostra societat?

 

Completeu el vostre visionat

 

  • Benítez, Beatriz. Mustang. “Fotogramas”, núm. 2069 (mar. 2016), pàg. 16.
  • Comas, Àngel. Mustang: el mundo no es de mujeres. “Imágenes de actualidad”, núm. 367 (abr. 2016), pàg. 109.
  • Parades Badía, Israel. Mustang: escapar. “Dirigido por”, núm. 464 (mar. 2016), pàg. 24.
  • Pérez Delgado, Sofía. Tierra de contrastes. “Caimán, cuadernos de cine”, núm. 47 (mar. 2016), pàg. 38.

 

Tota la documentació citada està disponible a la Biblioteca del Cinema

 

 

En un petit poble al nord de Turquia, cinc germanes òrfenes d'edats compreses entre els 12 i els 16 anys passen l'estiu entre riures i jocs innocents sobre les onades del Mar Negre amb els nois de l'escola. Donada la condició actual de la dona al país no trigarà en provocar rumors d'immoralitat i escàndol de les joves, obligant a l'àvia i l'oncle a fer-se càrrec de l'assumpte; és a dir, preparar-les i precipitar-les cap al seu futur de futures esposes.

 

Dimarts 10 de maig - 20.00 h