Cinema Paper. Érik Bullot

Cinema Paper

28/09/2023 - 28/01/2024

Sala d'exposicions

Presentació

Horaris

De dimarts a divendres, de 10.00h a 14.00h i de 16.00h a 21.00h

Dissabte i diumenge, de 16.00h a 21.00h 

Entrada gratuïta

Per què realitzar una obra quan és tan bonic somniar-la?

(Il Decameron, Pier Paolo Pasolini)

 

Somniar una pel·lícula. Desplegar en l’espai els fragments d’un film per venir, inacabat. Esbossar amb paper els personatges d’una faula que recorre les promeses visionàries del llenguatge, del braille a la telepatia, de la visió paròptica a la invenció del theremin als anys 1920: llegir amb les mans, veure-hi amb la pell, tocar sense contacte... vet aquí un feix d’utopies incomplertes que conformen l’arxiu potencial d’un cinema possible.  

Somniar una pel·lícula. Imaginar-la al marge del seu cos original, desvinculada de la tecnologia pròpia i dispositius acostumats. Cinema paper, cinema paraula, cinema per altres mitjans, cinema expandit, cinema virtual. Fa molts anys que Érik Bullot interroga les transformacions d’un art inestable i en constant metamorfosi, de les joguines òptiques al canvi radical que ha significat l’establiment definitiu del digital.

Què és, avui, el cinema? Si ha deixat de ser aquella empremta de llum impresa en un suport fotoquímic, si els seus usos i funcions han mutat definitivament, si les imatges han esclatat en un mar de pantalles que van del telèfon a la galeria, és encara aquell que vam conèixer al llarg del segle XX?

Descartada (i superada) una mort repetidament anunciada, l’artista i teòric reflexiona sobre els desplaçaments, els límits i les especificitats del cinema -tecnològiques, socials, estètiques, institucionals. Fins a quin punt serà capaç de negociar les condicions de tal metamorfosi sense negar la seva identitat? Es pregunta l’autor d’El film i el seu doble. Fins on podrà difractar-se, com la llum als calidoscopis?  

Per l’exposició a la Filmoteca, Bullot actualitza la hipòtesi d’un cinema vivent o desmaterialitzat a través d’un relat poètic i una investigació rigorosament documentada d’algunes de les obsessions o quimeres que el cinema ha deixat enrere.

El recorregut inclou dues instal·lacions inèdites en convivència amb obres de Ramón y Cajal, August Strindberg, Vicente Huidobro, Roland Sabatier o Jakob Mohr, així com diferents formats: del collage a la imatge en moviment passant per la fotografia, el dibuix i una sèrie de programes que acompanyaran la mostra a través de projeccions, discussions, lectures, una conferència performativa. També serà l’ocasió de presentar el segon volum de la nostra sèrie de publicacions Apunts de cinema, assaig en vint-i-quatre fragments que conjuga un exercici especulatiu amb la recerca erudita.

“Tot tancant els ulls, el cinema mental es projecta sobre la pantalla de les nostres parpelles. El film serà imaginari, o no serà.” (Érik Bullot)

Marina Vinyes Albes (comissària)

Érik Bullot

Érik Bullot és cineasta i teòric. Les seves pel·lícules han estat projectades en nombrosos festivals i museus, com el Jeu de Paume (París), La Enana Marrón (Madrid), la Biennale de l'Image en Mouvement (Ginebra), el CCCB, el New York Museum, el Museo de Arte Moderno de Buenos Aires o la Cineteca Nacional de Chile, entre altres, i són presents en diverses col·leccions: Centre Pompidou (París), Col·lecció departamental d’art contemporani (Seine Saint-Denis), Xcèntric (Barcelona). Recentment, ha exposat al MUCEM (Marsella) i a l’ISELEP (Brussel·les).

De les seves publicacions de cinema, destaquen: Sayat Nova (Yellow Now, 2007), Renversements 1 & 2. Notes sur le cinéma (Paris Expérimental, 2009 i 2013), Sortir du cinéma (Mamco, 2013), Le Film et son double (Mamco, 2017), Roussel et le cinéma (Nouvelles Éditions Place, 2020), L'Attrait des ventriloques (Yellow Now, 2022) i, en castellà, El cine es una invención post-mortem (Shangrila, 2015), Fotogenias y paradojas (UNTREF, 2018), Salir del cine (Shangrila, 2020) i Cine de lo posible (Metales pesados, 2021).

Actualment, professor de l’Escola Nacional de Belles Arts de Bourges (França), ha impartit classes de cinema i fotografia a diferents escoles d’art: Marsella, Le Fresnoy, Arles, Avignon.

Erik Bullot

Programa d'activitats

Cinema imaginari. Conferència performativa

Inauguració de l’exposició

Dj, 28 de setembre | 19.00h | Filmoteca de Catalunya


Paraula d’autor: Érik Bullot.

Masterclass Inscripció prèvia: taquilles@cccb.org

Dv, 29 de setembre 2023 | 18.00h | Arxiu Xcèntric (CCCB)


Visita comentada de l’exposició amb Érik Bullot

Inscripció prèvia a filmoteca.taquilla@gencat.cat

*La inscripció a la masterclass inclou una plaça a la visita comentada.

Dv, 29 de setembre 2023 | 19.30h | Filmoteca de Catalunya


Cinema inacabat: José Antonio Maenza, Maya Deren i Serguéi Paradjànov.

Projeccions comentades.

Amb la col·laboració de Festival Intangible

Dt, 24 d’octubre 2023 | 18.00h | Filmoteca de Catalunya


Cinema sense cinema.

Conferència il·lustrada en el marc de l’Aula de cinema.

Dc, 25 d’octubre 2023 | 17.00h | Filmoteca de Catalunya


Retrat del cineasta en ventríloc.

Érik Bullot reflexiona sobre la seva pràctica artística i d’escriptura en relació amb la publicació Apunts de cinema, editada per la Filmoteca de Catalunya.

*Aquesta sessió és la cloenda de l’Aula Xcèntric 2023: Escriure el cinema II. Les persones inscrites al curs tenen entrada gratuïta.

Dc, 29 de novembre 2023 | 18.30h | Filmoteca de Catalunya


Estrena a Catalunya de la pel·lícula Langue des oiseaux (Érik Bullot, 2021).

Amb la presència del cineasta.

Dc, 29 de novembre 2023 | 20.30h | Filmoteca de Catalunya

Multimèdia

Vídeo


 

Àudio


  • Cinema imaginari (Conferència performativa) Spotify | Ivoox

Crèdits

Una producció de

Filmoteca de Catalunya

Departament de Cultura

Comissariat

Marina Vinyes Albes

Cap de programació, exposicions i serveis educatius Filmoteca de Catalunya

Marina Vinyes Albes

Coordinació de l’exposició 

Núria Expósito

Esther Vilà

Suport a la coordinació de l’exposició

Júlia Pérez i Gonell

Disseny d’espai i disseny gràfic

Jaume Coscollar (Taller Pontí)

Producció i muntatge

Grop Exposicions i Museografia

Impressió Cinema paper

Tinta invisible

Il·luminació

ILM

Traducció, revisió i correcció lingüístiques

Tys

Joaquim Sala Sanahuja 

Agraïments

ADGP

CNAP (Centre national des arts plastiques, France) 

Colección legado Ramón y Cajal. Instituto Ramón y Cajal (CSIC)

Prinzhorn Collection, University Hospital Heidelberg

Fundación Telefónica

Museo Reina Sofia 

National Library of Sweden

Oliver Peyroux

Philippe Baudouin

 

Amb la col·laboració de:

Institut Français DO Catalunya  CNAP