Les claus de la foto fixa

Cinema espanyol anys 40

Les claus de la foto fixa
Les claus de la Foto Fixa

18/03/2021 - 13/06/2021

ENTRADA GRATUÏTA (Clica sobre la icona) Aforament limitat

Sala d'exposicions

Contingut

Horaris

De dimarts a divendres, de 10h a 14h i de 16h a 20.30h

Dissabte i diumenge, de 16h a 20.30h. 

Adquireix aquí la teva entrada GRATUÏTA

Aforament limitat

 

Visites guiades

Cada dimecres a les 12h, 16h i 18h.

Preu: 2€ (Gratuïta amb l'abonament anual de Filmoteca)

Aforament màxim: 10 persones.

Reserva la teva visita guiada

 

La tècnica de la foto fixa en el cinema espanyol va viure una època daurada en la dècada dels 40 del segle passat, amb una cura especial en la composició i la il·luminació. Sovint aquestes instantànies eren planificades independentment de la filmació cinematogràfica, i per tant no es limitaven a congelar el rodatge i fixar un moment, sinó que tenien un llenguatge propi, de vegades amb referències pictòriques.  L’exposició, comissariada per Miquel Àngel Pintanel, il·lustra aquesta tècnica a partir dels fons del laboratori industrial “Reproducciones Sabaté”, conservats al Centre de documentació de la Filmoteca.

Aquestes fotografies tenen unes fonts d’inspiració, unes característiques de composició i un ús de la llum que les fan úniques, com ara una gran influència de la pintura, que es trasllada a la fotografia utilitzant composicions geomètriques o disposant els personatges en l’espai de manera especial. La majoria d’aquestes fotos fixes estan fetes en estudis cinematogràfics, cosa que les allunya de la naturalitat i fa que s’apropin més a la pintura i el teatre i, quan es comparen amb el film, són sensiblement més lluminoses. 

Els fotos fixes controlaven la tècnica fotogràfica de manera experta, tant en el control de la profunditat de camp i l’exposició com en el de la disposició de la càmera. Alguns dels mestres de la foto fixa dels quals es mostra l’obra en aquesta exposició són Emili Godes, Valentín Javier, Antonio López Ballesteros, Carlos Pérez de Rozas, Julio Ortas, Antonio García, Salvador Torres Garriga, Ricardo Albiñana, Antonio Ibáñez, Manuel Novoa, Juan Maymó i Godofredo Pacheco.

S’han fet noves digitalitzacions de gran qualitat a partir dels negatius originals, alguns dels quals, que normalment només estan a l’abast dels arxivers o dels estudiosos, també hi són exposats. Aquesta és la segona exposició que la Filmoteca dedicat als Fons Sabaté, després de la que l’any 2015 recollia els treballs de foto fixa en els convulsos anys 30, República, Guerra, Dictadura: Foto Fixa Sabaté, també comissariada per Miquel Àngel Pintanel, documentalista de la Filmoteca de Catalunya especialitzat en l’arxiu fotogràfic.

Multimèdia

 

 

Agustina de Aragón (Juan de Orduña, 1950). Antonio López Ballesteros  Aquel viejo molino (Ignacio F. Iquino, 1946). Desconegut  La fiesta sigue (Enrique Gómez, 1948). Desconegut Un viaje de novios (Gonzalo Delgràs, 1947). Juan Maymó

 

Crèdits

Una producció de Filmoteca de Catalunya Departament de Cultura

Les fotografies exposades han estat produïdes per impressió directa sobre planxa d’alumini i a partir dels negatius fotogràfics del Fons Reproducciones Sabaté de la Filmoteca de Catalunya

Comissariat

Miquel Àngel Pintanel Bassets

Cap de Programació, Exposicions i Serveis Educatius Filmoteca de Catalunya

Marina Vinyes Albes

Coordinació Filmoteca de Catalunya

Núria Expósito Ballesté

Ajudant de coordinació Filmoteca de Catalunya

Júlia Arroyo Montagut

Textos

Miquel Àngel Pintanel Bassets

Disseny i direcció del muntatge

Ámbito Cero

amb la col·laboració de:Sabate

Producció i muntatge

Intervento

Digitalització fotografies

Pep Parer

Impressió fotografies

Reproducciones Sabaté

Il·luminació

Smart IB

Traducció, revisió i correcció lingüístiques

Traducciones y Tratamiento de la Documentación

Agraïments

Àlbum

Gemma Belmonte

Tate

Vegap