Cicle

Per amor a les Arts 2016-2017

Per amor a les Arts

11/10/2016 - 25/06/2017

calendario

Amb la col·laboració de l’Auditori de Barcelona, la Fundació Mies Van der Rohe, el Gran Teatre del Liceu, la Institució de les Lletres Catalanes, el Mercat de les Flors, el Palau de la Música Catalana, el Servei de Biblioteques de la Generalitat, el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya, ara incorporem l’arquitectura, la literatura, la música, la dansa, l’òpera i el teatre sota l’òrbita transversal del cinema.

Ficcions i documentals de diverses èpoques, gèneres i estils aporten la seva mirada integradora al retrat d’artistes, creadors, obres i tendències d’altres disciplines. El resultat és un veritable festival de cinema en trenta-sis sessions i, alhora, un regal per als amants de les arts.

Amb la col·laboració de

Museu Nacional d'Art de Catalunya - MNAC        L'Auditori de Barcelona Fundació Mies van der Rohe

Gran Teatre del Liceu   Institució de les Lletres Catalanes  Mercat de les Flors

Palau de la Música - Orfeó Català     Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya      Teatre Lliure    Teatre Nacional de Catalunya

 

Programa

Francofonia, le Louvre sous l’Occupation_
Francofonia
Després de la projecció, dimarts 11 d'octubre, al MNAC, recuperem aquest film d'Aleksandr Sokúrov a la sala Chomón.
Francofonia, le Louvre sous l’Occupation
Francofonia
ALEKSANDR SOKÚROV, 2015.
Macbeth
ROMAN POLANSKI, 1971.
La Celestina
Una versió cinematogràfica de prestigi per a un clàssic del teatre i la literatura. El TNC en programa la versió de José Luis Gómez.
Beaumarchais l'insolent
Beaumarchais, l'insolent
Una projecció que coincideix en el temps amb el muntatge de 'Le nozze de Figaro' al Gran Teatre del Liceu -de fet, ens la presentaran Paco Azorín, director d’escena i escenògraf d'aquesta producció, i Leticía Martín, adjunta a Direcció Artística del Gran Teatre del Liceu-i amb la representació de la mateixa peça al Teatre Lliure. El film és un biopic de l'autor del text, Beaumarchais, rellotger, traficant d'armes, escriptor, llibertí i aventurer.
Rendez-vous à Bray
Cita en Bray
ANDRÉ DELVAUX, 1971.
North by Northwest
Con la muerte en los talones
Un film-compendi de l'arquitectura moderna als EUA: les Nacions Unides, la mansió "neo-europea" dels malvats i la casa imitació de Frank Lloyd Wright són referències obligades. Celia Marín, arquitecta i professora associada a ETSAB, ens en parla.
Tito, the Phantom Monk
Una investigació sobre el misteriós Tito Díaz, un personatge que primer esculpeix amb cabells, després amb ossos d’animals i ara amb pedres. Es una crònica indirecta de les “mogudes” o “movidas” de Barcelona i Madrid a finals dels 70 i començaments dels 80.
La reine Margot
La reina Margot
Patrice Chereau, grandíssim director de teatre i òpera, transposa de manera molt lliure el món de Strauss a la massacre de la Nit de Sant Bartomeu. Isabelle Adjani broda el majestàtic personatge.
The Ghost Writer
ROMAN POLANSKI, 2010.
Le concert
El concierto
A l'URSS de Brejnev, un antic director jueu de l'orquestra del Bolshoi intercepta una invitació per anar a tocar a París. Tots els seus amics, víctimes de l'estalinisme, es posen de nou el frac i suplanten els músics titulars.
Capote
Truman Capote
El film és un retrat de Truman Capote durant el procés d'escriptura d''A sang freda', un llibre que narra l’assassinat real d’una família i les seves conseqüències.
Pantalla rasgada
L’últim treball de Gerard Gormezano ('El vent de l’illa', 'Sombras paral·leles') s’acosta, amb sensibilitat i una magnífica factura, a l’obra del pintor i escenògraf Marcelo Grande.
Werther
Ophüls adapta la novel·la homònima del seu escriptor més admirat, Goethe, que al seu torn la va escriure basant-se en una experiència personal: l’enamorament de Charlotte Buff, la promesa d'un altre.
Tanzträume
Dancing Dreams
El 2008, pocs mesos abans de la seva mort, Pina Bausch decideix reprendre el seu famós espectacle 'Kontakthof' contractant adolescents de 14 a 18 anys que mai no han estudiat ballet ni han pujat a un escenari, però dels quals sí que té en compte els somnis i els desitjos.
Bram Stoker's Dracula
Drácula de Bram Stoker
Malgrat el títol, Coppola no va ser massa fidel a la famosa novel·la de Stoker, però el seu film és un gran espectacle visual i un nou viatge del cineasta a través del temps.
Iberia
La suite Iberia, d'Isaac Albéniz, serveix de base musical per combinar el ballet clàssic, la dansa contemporània, la jota aragonesa i fins i tot, el hip hop, amb el flamenc.
Jane Eyre
Jane Eyre, una noia educada en un orfenat i d'infància trista, és contractada per treballar d'institutriu d'una nena.
Wittgenstein
La filòsofa i assagista Marina Garcés ens presenta, dimarts 7 de març, aquesta aproximació gairebé teatral a la figura del filòsof Ludwig Wittgenstein signada per Derek Jarman.
Eisenstein in Guanajuato
Serguei M. Eisenstein és convidat a Hollywood, però tots els seus projectes són rebutjats. A Mèxic, amb diners locals i de l’escriptor Upton Sinclair, intenta una doble aventura, artística i sentimental.
Playtime
L'arquitecte Daniele Porretta, llicenciat a la Università degli Studi di Roma “La Sapienza” i doctor en Teoria i Història de l'Arquitectura per l'ETSAB-UPC és l'encarregat de presentar el que segurament és el millor film, el més arricat i innovador, de Jacques Tati, una reflexió sobre la ciutat del futur.
Hail, Caesar!
¡Ave, César!
Els germans Coen visiten el Hollywood de la cacera de bruixes, i descobreixen que la indústria estava dominada per magnats incultes i per un pesadíssim Herbert Marcuse, que havia convertit tots els guionistes al marxisme.
Artemisia, amb presentació a càrrec de Mª Àngels Cabré el dimarts 25
Història de la vida d'Artemisia Gentileschi (1593-1654), considerada la primera dona pintora de la història.
De battre mon coeur s'est arrêté
De latir mi corazón se ha parado
JACQUES AUDIARD, 2005.
Das Grosse Museum
El gran museu
Documental sobre el dia a dia del Kunsthistorisches Museum de Viena. A través del funcionament de la institució, es dibuixa la imatge que un país vol donar de si mateix.
Maestà, la passion du Christ, amb presentació a càrrec de Daniel V. Villamediana
Una adaptació en 26 plans del retaule de Duccio di Buoninsegna, que acaba per existir davant dels nostres ulls després de ser trossejat en rataules vivents. Un Bill Viola amb model concret.
Esquizo, amb presentació a càrrec de Serena Vergano i Antonio de Moragas
L'actriu Serena Vergano i l'arquitecte Antoni de Moragas ens presenten aquest film que indaga, en el context de l'Escola de Barcelona, en les relacions entre art i bogeria.
Naked Lunch
El almuerzo desnudo
L'escriptor Kiko Amat ens presenta aquesta adaptació impossible de William S. Burroughs a mans d'un cineasta especialitzat en el fantàtic i en les mutacions de l'organisme: David Cronenberg.
Pink Floyd. The Wall
Pink Floyd. El muro
'The Wall' és una pel·lícula sobre el passat i el present de Pink, una estrella del rock, fastiguejada per les drogues, el tabac, el sexe, les dones i l'alienació que envolta la indústria del rock, i que es refugia a l'habitació d'un hotel amb l'única companyia del seu televisor.
Good Morning, Babylon
Good Morning, Babilonia
Una manera d'explicar els origens de Hollywood i el seu caràcter transnacional i col·lectiu, i també de vincular la construcció de decorats amb l'arquitectura i el savoir faire artesà dels picapedrers itanians.