Cicle

Cinema en temps de crisi

Cinema en temps de crisi

04/09/2012 - 19/12/2012

calendario

El drama èpic (The Grapes of Wrath), el musical (Pennies from Heaven), el policíac ambientat a la presó (I’m a Fugitive from the Chain Gang), la comèdia social (Sullivan’s Travels) o el documental de muntatge (Brother, can you spare a dime?) ens ofereixen diverses cares de la mateixa moneda.

Paral·lelament, el cicle s’amplia a d’altres països (com a la Bolívia de También la lluvia), invoca les causes de la Revolució soviètica segons Eisenstein (La huelga) i s’apropa a l’actualitat a través de la mirada incisiva de Michael Moore (Roger & Me), la denúncia social de George Clooney (Up in the Air) i la precisió del documental alemany Let’s make money a l’hora de diagnosticar la bombolla immobiliària espanyola.

 

Programa

Cinema en temps de crisi: Taula rodona i projecció de "Brother, can you Spare a Dime?"
Per presentar el cicle, tres economistes amb una llarga trajectòria participaran en una taula rodona i ens ajudaran a entendre la imatge de la crisi actual i també el seu orígen i desenvolupament i les possibles sortides d'aquesta. Són Antón Costas, catedràtic de Política Econòmica a la UB; Arcadi Oliveres, professor d'Economia Aplicada a la UAB i Alfredo Pastor, professor d'Economia a l'escola de negocis IESE.
Brother, can you Spare a Dime?
Germà, em deixes 10 cèntims?
PHILIPPE MORA, 1975.
Nine ½ Weeks
Nou setmanes i mitja
Un broker interpretat per Mickey Rourke sedueix i porta Kim Basinger cap al camí del masoquisme. En clau de comèdia eròtica, el personatge que treballa a Wall Street sotmet els altres. Premonitori.
Sullivan’s Travels
Los viajes de Sullivan
PRESTON STURGES, 1941.
También la lluvia
ICÍAR BOLLAÍN, 2010.
1929
Des del crac borsari de Wall Street a la Gran Depressió, la crisi de 1929 s’inscriu en la memòria col·lectiva com un dels girs radicals de la història.
Pennies from Heaven
Diners caiguts del cel
HERBERT ROSS, 1981.
Roger & Me
El 1986, la General Motors va anunciar el tancament d’algunes de les seves plantes a Flint (Michigan) per traslladar-se a Mèxic, tot i que l’empresa tenia superàvit. De resultes, trenta-cinc mil habitants de Flint -una cinquena part de la població- van perdre la feina.
I'm a Fugitive from the Chain Gang
Sóc un fugitiu
MERVYN LE ROY, 1932.
Let’s Make Money
Vamos a hacer dinero
Documental crític i exhaustiu sobre el neoliberalisme, el vil tripijoc dels diners i els orígens reals de la crisi del 2008, a través d’exemples clars i testimonis únics.
Up in the Air
En Ryan Bingham és un expert en reestructuracions empresarials (tant de personal com pressupostàries) que es passa tot el temps dalt d’avions.
Sessió doble: "The River" i "Salt of the Earth"
Dues pel·lícules molt significatives, tant per al moment en què van ser rodades com pel seu discurs.
Zina
El film narra la història de Zinaida Volkova, una Antígona del segle XX. Filla del revolucionari rus Lev Trotski, el psicòleg Arthur Kronfeld la tracta a Berlín.
Louise-Michel
El propietari d'una empresa francesa desmantella la fàbrica d'un dia per l'altre. La Louise, l'empleada més boja, decideix contractar un assassí a sou perquè mati el seu cap.
Cinco metros cuadrados
L’Álex i la Virginia compren un pis sobre plànol als afores d'una gran ciutat. Reuneixen tots els seus estalvis per pagar l'entrada i signen una hipoteca a quaranta anys.
Tokyo no yado
Un alberg a Tòquio
Un pare amb dos fills busca feina per la rodalia industrial de Tòquio i, en un alberg, coneix una dona i la seva filla, que també tenen problemes econòmics.
La Plataforma, amb presentació a càrrec de Josep Cabayol
En els últims anys, la crisi econòmica ha agreujat un problema que ja existia a la nostra societat però que ara s'ha generalitzat; són moltes les famílies que no podenpagar la hipoteca del seu habitatge i es veuen abocades a un procés de desnonament. Avui us presentem, amb diversos afectats pel problema a la sala, un documental sobre la lluita de la Plataforma d'Afectat per la Hipoteca.
Le temps des cerises
El temps de les cireres
Un ebenista, una família pobra i un obrer comparteixen ciutat amb burgesos rics que defrauden al fisc. Un míting comunista els dóna ànims per aspirar a una vida millor.
Margin Call
Crònica de la vida de vuit treballadors d'un poderós banc d'inversió durant les 24 hores prèvies a l'inici de la crisi financera de 2008.
Shanghai Fiction
A través de la vida de quatre habitants de Xangai, la pel·lícula ens mostra les controvèrsies econòmiques, socials i polítiques de l'imponent drac asiàtic.
David Golder
En David Golder és un banquer que pateix una crisi cardíaca en un casino de la Costa Blava.
Der große Ausverkauf
La gran traición
Per a la Minda (a Manila), en Bongani (a Soweto) i en Simon (a Brighton), la privatització és alguna cosa més que un concepte abstracte. És la realitat devastadora amb què tracten dia a dia.
Bound for Glory
Esta tierra es mi tierra
La biografia del cantant Woody Guthrie, que, amb la seva veu i la seva guitarra –deia que era una màquina de matar feixistes–, va denunciar les injustícies socials de l'època de la Gran Depressió nord-americana
Emperor of the North Pole
L’Emperador del Nord
Durant els anys de la Gran Depressió nord-americana, els vagabunds utlitzaven els trens de mercaderies per viatjar de franc.
Marked Woman
La dona marcada
LLOYD BACON, 1937.
The Grapes of Wrath
Las uvas de la ira
La tragèdia de la Gran Depressió dels anys 30 i l’alè d’esperança que Roosevelt va donar a la societat americana en aquells anys difícils van ser captats per Ford amb una gran lucidesa.
It's a Free World
En un mundo libre
Guardonada amb el premi a millor guió al festival de Venècia, "It's a Free World "narra la història de l'Angie, una mare soltera de classe mitjana a qui acomiaden de la feina i que decideix crear, amb la seva companya de pis, una agència de contractació temporal per a immigrants.
Stachka
La huelga
SERGEI M . EISENSTEIN, 1924