Cicle

El film a l'agulla: moda i cinema

El film a l'agulla: moda i cinema

04/12/2012 - 31/03/2013

calendario

El germans Lumière, quan plantaven la càmera a la sortida d’una fàbrica o a l’andana de estació de La Ciotat, enregistraven per al futur la manera de vestir d’una época, i també algunes formes de comportament. No és gaire clar que siguem sempre el que aparentem, però sí que ens disfressem per ser algú altre i ens vestim per semblar el que creiem o el que volem ser.

El vestuari és un element bàsic a l’hora de crear imatges cinematogràfiques, i sovint aquestes imatges arriben a crear o dictar una moda. Valentino i Gable van canviar la manera de vestir-se i moure’s dels homes de tota una generació, i Garbo i Hepburn han estat dos ideals de feminitat. Avui els ídols que trobem al mirall són uns altres –com Johnny Depp, Kate Moss, Scarlett Johansson– i el cinema comparteix amb altres arts aquest poder de fer la moda. Això és el que volem explorar al llarg dels mesos de desembre, gener i febrer a través d'una trentena de films que complementen l'exposició que, amb el mateix títol, ocupa la sala d'exhibicions de la Filmoteca fins al 30 de març.

Amb la col·laboració de

      

Programa

Prêt-à-porter, amb presentació a càrrec de Raffel Pages, Ariadna Papió i Pilar Pasamontes.
El cicle que acompanya l'exposició sobre moda i cinema a la Filmoteca comença amb la icònica pel·lícula de Robert Altman, un film que en el seu moment va generar cert malestar en la indústria de la moda i que compta amb un repartiment farcit d'estrelles internacionals. Per resentar-nos el cicle, comptarem amb la presència de diversos representants de l'IED Barcelona Escola Superior de Disseny i del Museu de la Perruqueria Raffel Pagès, que han col·laborat en la producció de l'exposició.
Die Bitteren Tränen der Petra von Kant
Les amargues llágrimes de Petra von Kant
RAINER WERNER FASSBINDER, 1972.
The Wild One
Salvatge!
Una banda de motoristes arriba a un poblet i es dedica a atemorir els seus pacífics habitants.
Puzzle of a Downfall Child, amb presentació a càrrec de Floreal Peleato
Floreal Peleato, redactor de la revista francesa "Positif" -que enguany ha fet 60 anys- ens presenta aquest film, que en el seu moment la revista va reivindicar com un exemple de narració a l'europea.
Saturday Night Fever
El 1977, la història d’un treballador d'uns magatzems de Brooklyn que cada cap de setmana trenca la seva rutina per transformar-se en el rei de les pistes de ball va llançar la carrera de John Travolta.
Tales of Manhattan
Seis destinos
Un film ambientat a Nova York i dividit en diversos episodis independents, però enllaçats entre si per un frac que va passant de mà a mà.
One Million Years B.C.
Fa un milió d'anys
La vida de l’home prehistòric en un film que, si bé no respecta la realitat i es permet un gran nombre d’anacronismes, manté, alhora, un peculiar encant, derivat d’aquesta mateixa ingenuïtat.
Alta costura
Durant una desfilada de models d’alta costura té lloc un incident desagradable. Un policia sol·licita la presència de la Tona, una jove model, per informar-la que és la sospitosa principal de l’assassinat d’un antic amant. D
Tonight or Never
Aquesta nit o mai
La Nella Vago és una cantant d’òpera l’agent de la qual insisteix que les seves representacions estan mancades de passió. Segons la mànager, aquesta situació només podria canviar si Vago tingués una experiència amorosa veritable.
Flashdance
Una noia de Pittsburgh treballa durant el dia com a soldadora i a la nit balla en un club nocturn. Sense ser-ne conscient, s’enamorarà del ric propietari del taller on treballa
The Girl Can’t Help It
Una rubia en la cumbre
El cinema va trobar en la fórmula "anècdota argumental + actuacions musicals” la manera d’explotar l’èxit inicial del rock & roll.
Aleksandr Nevskiy
Alexander Nevski
“Un munt d’associacions lliguen l’heroisme sant de Nevski amb la infantesa pietosa i obedient d’Eisenstein, marcada pel culte als grans homes.
Aufzeichnungen zu Kleidern und Städten
Bloc de notas sobre vestidos y ciudades
Un altre documental de Wenders que, com passava a Tokyo-Ga, també succeeix gairebé sencer al Japó. Aquest cop l’objecte de desig de Wenders és el dissenyador de moda nipó Yohji Yamamoto, un home de renom universal. A través de les seves reflexions, Wenders conclou que no tenen oficis tan diferents.
Sessió doble: "Made in Milan" i "Aufzeichnungen zu Kleidern und Städten"
Dos documentals de grans cineastes sobre grans dissenyadors de moda. Avui podreu gaudir de les parelles creatives formades per Martin Scorsese i Giorgio Armani i per Wim Wenders i Yohji Yamamoto.
Dr. No
En el primer film de la saga creada pel novel•lista i ex-espia britànic Ian Fleming, el famós agent secret 007 se’n va a Jamaica per investigar la mort d’un company de servei a mans d’un megalòman que pretén destruir el programa espacial dels EUA.
Falbalas
En Philippe Clarence és un famós dissenyador parisenc que sedueix la promesa del seu amic. Aquest film és, a més a més, un agut retrat del món de la moda.
Monsieur Beaucaire
Rodolfo Valentino protagonitza aquest film romàntic d’època, basat en la novel·la homònima de Booth Tarkington i que narra la història d’un fals noble francès, expert en l’art amatori, que adopta diverses identitats.
"Monsieur Beucaire" i taula rodona sobre "La història de la bellesa"
Un film de 1924 que es complementa -i alhora il·lustra- una taula rodona sobre la història de la bellesa, amb la participació de diversos experts en el tema el dissabte 31.
Fashions of 1934
Modes de 1934
Tres lladres de dissenys d’alta costura troben una oportunitat ideal per fer de les seves en una desfilada parisenca
The Man in the White Suit
L’home vestit de blanc
El pitjor que li podria succeir a la indústria tèxtil seria que algú “inventés” un teixit immune al desgast i les taques.
Pretty Woman
La comèdia romàntica més exitosa del Hollywood contemporani és una posada al dia del conte de fades de "La Ventafocs" combinat amb l’esperit del mite de Pigmalió.
Morocco
Marruecos
"Morocco és la porta gran per on entra la Dietrich en la indústria nord-americana després de l’èxit internacional d''El ángel azul'.
The Devil Wears Prada
El diablo viste de Prada
Una comèdia basada en la popular novel·la homònima de Lauren Weisberger, que es va inspirar en la seva excap Anna Wintour –editora de la revista 'Vogue'– per retratar una gran gurú de l’alta costura, de tarannà despòtic i egoista.
Moulin Rouge
JOHN HUSTON, 1952.
Meet Me in St. Louis
Cita en San Luis
Saint Louis, Missouri, 1903. En vigílies de l'Exposició Internacional, el clima que es respira a la ciutat és exultant. La família Smith, però, rebrà una mala notícia: el pare ha estat destinat a Nova York, cosa que significa una millora econòmica però també trencar amb les arrels.
L’année dernière a Marienbad
L'any passat a Marienbad
Un hotel internacional acull i empresona, com una gran naturalesa morta, uns éssers que es mouen entre l’elegància i l’encantament. Un d’ells ofereix a una dona un impossible: un passat, un present i un futur.
Tootsie
Comèdia d’embolics, d’equívocs, sentimental, de personatges, paròdia. Tootsie té totes les variants possibles en una comèdia romàntica en què les situacions sense sortida diverteixen i on preocupa que al final el noi no pugui aconseguir la noia.
American Gigolo
La freda seguretat d’un jove gigoló de Los Angeles comença a deteriorar-se quan s’enamora d’una de les seves clientes i, a més, l’acusen d’un assassinat que no ha comès.
Orlando
SALLY POTTER, 1992.
Absolute Beginners
Principiantes
A finals dels anys 50, Londres era una ciutat en ebullició: la música, les nits inacabables, les baralles entre bandes i els problemes interracials eren els companys de viatge de la joventut.
Baby Doll
Kazan va dirigir aquest polèmic film, que trigà 26 anys a estrenar-se als nostres cinemes a causa de la seva càrrega eròtica, a partir de dues obres curtes de Tennessee Williams.
Tous les matins du monde, amb presentació a càrrec de Joaquim Garrigosa
Todas las mañanas del mundo
El film mostra la relació entre dos músics del segle XVII, Monsieur de Sainte-Colombe i Marin Marais, en la qual el segon representa la vessant més intimista de la vida del músic, mentre que Marais representa l'esplendor dels ambients de les corts de l'època.
Funny Face
STANLEY DONEN, 1957.
Qui êtes-vous, Polly Maggoo?
Qui ets tu, Polly Maggoo?
Després de gairebé una dècada de treball sent el fotògraf americà més subversiu de la revista de moda "Vogue", William Klein va obtenir el premi Jean Vigo amb aquest primer llargmetratge de ficció.
Cover Girl
Noia de portada
"Cover Girl" és un dels millors musicals de la dècada dels 40, i el film que va consagrar Rita Hayworth com a intèrpret d'aquest gènere.
The Matrix
Píndola blava o píndola vermella? L’entreteniment camina juntament amb la filosofia, però la dimensió obertament simbòlica rarament és acceptada al cinema.
Velvet Goldmine
Al Londres dels anys setanta, Brian Slade és un noi que trenca amb el moviment hippy i es converteix en el principal exponent d’allò que es va donar a conèixer com el glam rock.