Cicle

Homenatges i commemoracions

Homenatges i commemoracions

06/11/2013 - 01/10/2014

calendario

  

Programa

Fa yeung nin wa
In the Mood for Love (Deseando amar)
A la ciutat de Hong Kong, el 1962, un home i una dona, ambdós casats, es troben sovint, ja que les seves parelles respectives viatgen molt per qüestions de feina.
Centenari de Carmen Amaya
Carmen Amaya, nascuda en una barraca del Somorrostro barceloní, sempre ha estat considerada una de les artistes més extraordinàries del ball flamenc. La seva manera de moure’s, el seu ritme frenètic i la seva força van trencar tots els cànons establerts.
Record de José Luis Guarner
Durant molts anys, al nostre país va resultar impossible moure’s en els cercles cinematogràfics i no trobar-se amb José Luis Guarner.
150 anys del Teatre Romea
El Teatre Romea –el més antic de Barcelona– compleix enguany 150 anys, i ho celebra aquest novembre amb diversos actes al mateix teatre i al seu entorn. La Filmoteca se suma a aquesta feliç efemèride amb la projecció del documental sobre la història del coliseu que han elaborat Maria Gorgues i Carles Mestres
In memoriam: Josep Lluís Font
El guionista i cineasta Josep Lluís Font, un referent del cinema català, va morir l’1 de setembre. Volem recordar-lo amb la projecció del seu film més conegut, 'Vida de familia' (1963), una obra que va marcar un punt d’inflexió en la seva carrera professional. Dos anys abans de rodar-lo, però, Font ja havia aconseguit certa notorietat com un dels autors del guió de 'Plácido' (Luis García Berlanga, 1961).
Homenatge a David Perlov, amb presentació a càrrec d'Imma Merino
Ara fa deu anys de la mort del documentalista israelià d’origen brasiler David Perlov (1930-2003). Conegut sobretot pel seus films Diary i In Jerusalem –pedra de toc en la seva trajectòria personal i una fita del documentalisme israelià–, Perlov va despullar d’artificis la seva obra i durant molts anys es va dedicar a filmar la realitat que l’envoltava (des dels grans esdeveniments polítics d’Israel fins a la vida quotidiana de les seves filles bessones) amb una càmera de 16 mm.
In memoriam: Amparo Soler Leal
Filla d’actors, Amparo Soler Leal duia la interpretació a la sang. Al cinema, que sempre va compaginar amb els escenaris, va treballar a les ordres de Luis García Berlanga –amb qui va fer mitja dotzena de pel·lícules–, Luis Buñuel, Fernando Fernán Gómez, Pilar Miró i Pedro Almodóvar, entre altres.
In memoriam: Miklos Jancsó
Al gener d’enguany va morir Miklós Jancsó, el cineasta hongarès nascut l’any 1921 que va conrear la paràbola històrica per denunciar els abusos de poder, la corrupció i els efectes de la tirania al seu país natal i, per extensió, a tota l’Europa comunista, enfront de la vulnerabilitat i la bondat dels homes.
In memoriam: Bob Hoskins
'Brazil', 'The Honorary Consul', 'A Prayer for the Dying', 'Who Framed Roger Rabbit', 'Hook', 'Mrs. Henderson Presents...' Totes són pel·lícules interpretades per Bob Hoskins, l’actor, director (va signar quatre films) i productor britànic mort el mes de maig passat. Ara el recordem amb Mona Lisa, el film pel qual va rebre la seva única nominació als Oscars.
Homenatge a Román Gubern
Román Gubern acaba de fer vuitanta anys. Celebrem aquesta onomàstica del catedràtic emèrit de comunicació audiovisual de la UAB amb una taula rodona i la projecció d’In the Mood for Love', que ell mateix ha triat. Una delicatessen que fa justícia a tota una trajectòria.
Homenatge a Paco Pérez-Dolz
Amb una formació autodidacta i més de cinquanta anys de carrera, Paco Pérez-Dolz és un dels professionals més valorats de la indústria cinematogràfica espanyola.