Cicle

Jacques Rivette nous appartient

L'amour fou (Jacques Rivette, 1969)
Paris nous appartient (Jacques Rivette, 1961)

18/04/2017 - 23/05/2017

calendario

El seu primer llargmetratge, Paris nous appartient (1961), ja contenia molts dels temes que Rivette desenvoluparia posteriorment: l’argument del complot, que permetia l’ús d’estructures narratives molt flexibles; la simbiosi entre vida i teatre; el factor de la improvisació, gràcies al qual també convertia els intèrprets en autors, i la barreja entre ficció i documental.

L’ànim experimental i la llarga durada de la majoria dels seus films han allunyat l’obra de Rivette del gran públic tot i que, impulsat per la censura i la polèmica, va recollir grans èxits amb La religieuse i La belle noiseuse, dues obres mestres d’un llegat fílmic excepcional que ja ens pertany.

Aquest homenatge, malauradament incomplet però representatiu, continua al maig amb Va savoir, Céline et Julie vont en bateau i Secret défense.

Amb la col·laboració de

Institut Français Barcelona

Programa

Le pont du nord, amb presentació a càrrec de Bulle Ogier
Bulle Ogier és una gran actriu de cinema i de teatre. Des dels seus inicis amb Alain Tanner, ha treballat amb cineastes de la talla de René Allio, André Delavaux, Luis Buñuel, Barbet Schroeder -el seu actual marit, productor d'alguns films de Rivette-, Claude Lelouch, Raoul Ruiz, Olivier Assayas, Claude Chabrol, Rainer W. Fassbinder, Manoel d'Oliveira, Werner Schroeter i Otar Iosselliani, per citar per citar-ne només alguns.
Duelle (une quarantaine)
Bulle Ogier torna a la sala Laya per parlar-nos de Jacques Rivette, de qui va ser protagonista en sis films, i del seu treball amb els intèrprets. Seguidament projectarem un dels films que Ogier va protagonitzar per al cineasta francès.
L'amour fou
L'amor boig
JACQUES RIVETTE, 1969.
L'amour par terre
El amor por tierra
En ocasió d’una representació segons la fórmula del “teatre d’apartament”, un famós autor dramàtic descobreix dues actrius joves i els proposa una experiència excitant i perillosa.
La religieuse
JACQUES RIVETTE, 1965
Paris nous appartient
Rivette va debutar en la direcció amb aquest llargmetratge en què un grup d'intel·lectuals, entre discussions bohèmies, s'enfronta a una possible conspiració internacional que pretén dominar el món, fet que provoca el suïcidi de diversos opositors.
Va Savoir
Ves a saber
Una comèdia romàntica que narra un període curt de l'existència de tres homes i tres dones: les seves vides es creuen durant una breu aparició a la cartellera de l'obra de Pirandello "Come tu mi vuoi".
Céline et Julie vont en bateau
Céline y Julie van en barco
JACQUES RIVETTE, 1974.
Secret défense
Una investigadora mèdica descobreix que el seu pare no va morir en un accident. Ben al contrari, la noia creu que el successor del seu pare com a director d'una empresa de sistemes de defensa el va assassinar.